דף הבית על האתר הודעות מפמ''ר צוות הפיקוח פורום צור קשר בתי הספר הצעות ודרישות עבודה
מגמות הלימוד

תיק הפקה עליליתי

תיק הפקה לסרט גמר
מאת: טל גנוסר*

הסבר על התכנית "תיק הפקה לסרט גמר"
התכנית המובאת בפניכם מוגשת כתכנית פעולה מעשית. זהו אוסף של הנחיות מסודרות לפי שלבי ההפקה השונים. יש לעקוב אחרי ההנחיות מתחילת שנת הלימודים ועד סופה. בסיום כל השלבים מתקבל תיק ההפקה הנדרש לבחינת הבגרות "פרויקט גמר מעשי בקולנוע". חלק מההנחיות הן דרישות מהות לכל תהליך הפקה (תסריט, תסריט צילומים, ברייק- דאון וכו'), וחלקן כתובות כשאלות (למה אני עושה סרטים? איך פעלתי בצוות?). התשובות לשאלות השונות הן משוב אישי של התלמיד על תהליכי העבודה שלו, תוך התבוננות בתהליך על צדדיו הטובים יותר והטובים פחות, למידה והסקת מסקנות.

הקדמה: מהו תיק ההפקה?
הפקת סרטים ותכניות טלוויזיה במסגרת מגמות הקולנוע והטלוויזיה היא אמצעי ומטרה גם יחד. תהליך היצירה הוא בסיס הלמידה, והתוצר הוא עדות לתהליך זה. הסרט ותיק ההפקה שלצידו הם מקשה אחת, ואי אפשר להפריד ביניהם.  כל יצירה קולנועית היא מכלול עצום של ידע שנצבר במהלך ההפקה כולה, והוא מהווה למידה משמעותית ובעלת השפעה לטווח ארוך על הלומד. כתיבת תיק ההפקה חשובה לאין שיעור לתיעוד תהליך זה וללמידה ממנו.

היבטים לחשיבותו של תיק ההפקה:
• התיק עצמו מהווה תשתית להבנת תהליכי ההפקה של הסרט כולו, מראשיתו ועד סופו.
• התיק מציג את אופן עבודת הצוות, ומתמקד בתהליכי החשיבה וקבלת ההחלטות.
• התיק מעיד על רצינות העבודה, הירידה לפרטים ומורכבות התכנון.
• התיק משקף תפיסת עולם יצירתית של צוות יוצרים העובד בשיתוף פעולה.
• התיק מציג את ציר הזמן שעליו פעל הצוות.
• התיק מעיד על למידה מתוך ניסיון מוכח, ניסוי וטעייה והסקת מסקנות.
• התיק מציג בעיות ופתרונות, רפלקציה אישית וקבוצתית.
• התיק הוא עדות לביצוע הסרט על ידי הצוות הראשי וצוות המשנה של הסרט.

בחינת תיק ההפקה – חלק בלתי נפרד מהבגרות בקולנוע
10 ימים לפני מועד הבחינה יש להגיש את תיק ההפקה לבוחן של סרט הגמר.  דרך קריאה מעמיקה בתיק וכתיבת הערות לקראת הבחינה הבוחן מתוודע אל  הצוות ופועלו. כל הפקה, גם המקצועית ביותר, היא אוסף של קשיים, בעיות  מורכבות, רגעי משבר וכישלון. תיק הפקה טוב הוא כזה שמציג גם את הצדדים הפחות מוצלחים של ההפקה. זהו החלק החשוב ביותר בתיק, כיוון שהוא מעיד על ההצלחה שנבעה מהקושי. זוהי הלמידה המשמעותית ביותר. לכן חשוב להימנע מתיקים "נקיים" אשר מספרים רק על חוויית ההצלחה בסיום הדרך, אבל אינם מספרים את הסיפור האמיתי שלה. עודדו את התלמידים לספר מה קרה להם בהפקה. בקשו לצרף בסיום העבודה כנספחים את טיוטות הכתיבה הידנית של כל חלקי התיק המודפסים.

קווים מנחים לכתיבה של תיק ההפקה לסרט, מתחילת התהליך ועד סופו

קונספט ויזואלי של הסרט "ים יבשה"

תסריט סופי מלא "ים יבשה" (לפני ימי ההשלמות ושינוי התסריט במהלך העבודה)

טריטמנט סופי של תסריט "ים יבשה" (לפני ימי ההשלמות ושינוי התסריט במהלך העבודה)

לו"ז צילומים "ים-יבשה"

שוטינג "ים -יבשה"

תסריט סופי מלא לסרט "ים יבשה" (לאחר צילומים, הכנה לימי ההשלמות והשינוי הרב בתסריט)

דו"ח סיור לוקיישן "ים יבשה"

דף הדמויות לסרט "ים יבשה"

דו"ח ישיבות הצוות לסרט "ים יבשה"

לו"ז אוכל לסרט "ים יבשה"

מקבץ הטפסים הדרושים לתיקה הפקה

רשימת סרטים

ים יבשה חלק א'

ים יבשה חלק ב'

איסלנד חלק א'

איסלנד חלק ב'

סדקים חלק א'

סדקים חלק ב'

* על כותבי התכנית

קבץ הטפסים הדרושים לתיק ההפקה (עמודים 4-12, 16-35), נכתב על ידי גואל דרורי, רכז המגמה לקולנוע בתיכון מקיף ו', באר שבע, מורה ורכז ותיק ומוערך. על כך נתונה לו תודתנו הרבה.

טל גנוסר משמש שנים רבות כרכז המגמה לטלוויזיה וקולנוע בתיכון קריית החינוך רביבים, ראשון-לציון. טל הוא במאי ומפיק סרטים ומיזמים חינוכיים בארץ ובעולם; נתב תמונה ומפקח שידור בחדר השידור של חברת "קשת" – בערוץ 2; חבר בצוות ההיגוי למגמת הטלוויזיה והקולנוע מטעם משרד החינוך; בוחן סרטי גמר מטעם הפיקוח על המגמה. טל עצמו הגיש מאות תלמידים לבגרות בהפקות סרטי גמר ולהגשת תיקי הפקה לסרטים אלה, כמורה ומנחה לבימוי והפקה, צילום ותאורה, אופטיקה יישומית ועריכה. תחת ריכוזו זכתה המגמה בפרסים רבים בארץ ובעולם, על סרטי הבוגרים של המגמה. בתכנית הלימודים משולבות דוגמאות מתיקי הפקה של סרטים שהופקו במגמה לקולנוע בתיכון רביבים ראשל"צ. אלה ישמשו מודל לאיכות כתיבה ולרמה הנדרשת מתלמידי קולנוע בכיתה י"ב.

כולנו תקווה שהתכנית תשמש אתכם ותסייע לכם, המורים והתלמידים, באופן מעשי, מתוך רצון לחשוף את העבודה המרתקת של הפקת הסרט בצורה הטובה ביותר באמצעות תיקי ההפקה.

כל הזכויות שמורות © 2014 ל- המינהל למדע ולטכנולוגיה במשרד החינוך בשיתוף המרכז הפדגוגי טכנולוגי (מפ"ט) עמל
האתר עוצב ותוכנת ע"י GoNet Software Solutions
ראו תנאי שימוש