משך הבחינה : שעתיים
חומר עזר מותר בשימוש : אין
עליכם להשיב על 5 מהשאלות 8 – 1 (כל שאלה 20 נקודות)
שאלה 1
מבנה ארגוני הוא מערך התפקידים והיחידות בארגון ורשת הצינורות שבהם מתקיימת התקשרות ביניהן
א. הסבירו את עיקרון חלוקת העבודה ועיקרון המבנה ההיררכי(10 נקודות)
ב. הסבירו את עיקרון האצלת הסמכויות ועיקרון טווח השליטה. (10 נקודות)
שאלה 2
לפניכם פרוט תחנות העבודה המייצרות מוצר מסוים

א. הסבירו מהו מלאי בתהליך ,התבוננו בסרטוט שלעיל וציינו בין אילו תחנות יווצר מלאי בתהליך.(10 נקודות)
ב. חשבו מה תהיה תפוקת הקו האידיאלית ביום עבודה של 8 שעות.(10 נקודות)
שאלה 3
במהלך חודשי החורף אנו שומעים רבות על שריפות הנובעות מהשארת תנורים דולקים. בראיון שנתן מפקד הכבאות הוא הסביר ,שאחד הגורמים שמובילים למוות בשריפות ,הוא העובדה שאין במזרנים מעכבי בעירה . הוא ציין כי "קיים תקן וולונטרי (לא מחייב) לייצור מזרנים עמידים יותר לשריפה ,המכילים מעכבי בעירה".
א. הסבר מהו תקן וולונטרי (ישראלי) ומה ניתן לעשות על מנת לאלץ את היצרנים לייצר על פי התקן. (10 נקודות)
ב. פרט והסבר 2 שלבים של תהליך התיכון שיעבור מזרן חדש המכיל מעכבי בעירה. (10 נקודות)
שאלה 4
תהליך הבקרה על המלאי מקיף את כל פריטי המלאי, אבל מאחר שניהול מדיניות מלאי בארגונים גדולים היא משימה מורכבת, מרכזים מאמצים לניהול מלאי בקבוצות פריטים שערך הצריכה השנתית הכספית שלהם גבוה. ככל שהערך הכספי נמוך יותר, מידת הניהול והבקרה של הפריט נמוכה יותר (שיטת ABC לניהול מלאי)
א. ציינו והסבירו שלוש מטרות לבקרה על המלאי (10 נקודות)
ב. הסבירו כיצד נוהגים לטפל בכל אחת מהקבוצות : A , B , C .
(10 נקודות)
שאלה 5
הצורך והנחיצות של הרכש קיימים במגוון רחב של ארגונים - ארגונים עסקיים, תעשייתיים, פוליטיים, פרטיים וציבוריים . היקף ניהול הרכש שונה מארגון לארגון, בהתאם לאופי פעילותו של הארגון .
א. הסבירו מה תפקיד אנשי הרכש כממונים על הייצור המבוצע מחוץ לארגון.(10 נקודות)
ב. ציינו והסבירו מהם ארבעת המרכיבים העיקריים בהגדרת הרכש (10 נקודות)
שאלה 6
ניהול שרשרת האספקה מאפשר לשלב את פעילותם של ספקים, יצרנים, מחסנים וחנויות, כך שהסחורות ייוצרו ויופצו בכמות המתאימה, למקום הנכון ובזמן הנכון.
א. ציינו ארבעה תהליכי ניהול בשרשרת האספקה (10 נקודות)
ב. ציינו שלושה מצבי אי ודאות בשרשרת האספקה והסבירו כיצד ניתן להתגבר עליהם. (10 נקודות)
שאלה 7
כל ארגון קובע לעצמו תקנים מסוגים שונים כגון תקני כ"א, זמן, איכות , כמות .
א. ביחרו שני סוגי תקנים הסבירו אותם והביאו דוגמאות לתקנים שציינתם במפעל לייצור בגדים(10 נקודות)
ב. ציינו שתי שיטות לקביעת תקנים והסבירו את העיקרון של כל אחת מהשיטות (10 נקודות)
שאלה 8
התבוננו שוב בסרטוט והשיבו על השאלות שבתחתית

א. הסבירו מהו צוואר בקבוק, ציינו איזה תחנה מהווה צוואר בקבוק ופרטו מהם הפתרונות לטיפול בצווארי בקבוק. (10 נקודות)
ב. חשבו מהי קיבולת הייצור האפקטיבית בשבוע עבודה של 5 ימים בהם עבדו 8 שעות ביום, כאשר ביום אחד הייתה הפסקת חשמל במשך שעתיים שבהן לא התקיים ייצור. (10 נקודות)