דף הבית   על האתר   מילון מונחים   פורום   יצירת קשר   שאלון משוב   לאתר מגמה

משימות לתלמיד

חומרי עזר

יעדי השיעור

• התלמיד ידע לזהות מהו מבנה ארגוני ומהם עקרונותיו.
  • התלמיד ידע לזהות בסיסי חלוקת עבודה בארגונים השונים.
  • התלמיד יכיר תרשים של מבנה ארגוני, וידע לבנות אותו.

ידע נדרש

• הפעלת מעבד תמלילים WORD.

משך הפעילות

• 45 דקות.

משימה 1- העקרונות שעליהם מושתת המבנה הארגוני

מהו מבנה ארגוני?

מבנה ארגוני הוא מערך התפקידים והיחידות בארגון, ורשת הצינורות שבהם מתקיימת התקשורת ביניהם. כל ארגון מפתח מבנה ארגוני בהתאם לאופי הפעילות בו. המבנה הארגוני הוא מבנה היררכי. על פי המיקום במבנה נקבע מעמדו של כל עובד בארגון. המבנה הארגוני מגדיר לכל עובד את תפקידיו, סמכויותיו, מיהם הכפופים לו ומי הממונים עליו.
המבנה הארגוני מושתת על מספר עקרונות הבסיסיים.

קראו את הקטע "המבנה הארגוני", והשיבו על משימה 1 בדף התשובות.

העשרה - משימה 2 - בסיסי חלוקת העבודה

כיצד העבודה מחולקת בארגון?

בספר "ארגונים" של סמואל יש התייחסות למספר בסיסי חלוקת עבודה.
להלן מספר בסיסי חלוקה:

1. חלוקה על פי בסיס פונקציונלי - כל יחידה מופקדת על תחום פעילות מסוים לדוגמה ייצור, שיווק, משאבי אנוש, פיתוח, כספים ועוד.
  2. חלוקה על פי בסיס תהליך - כל יחידה מופקדת על שלב מסוים בתהליך. לדוגמה, במפעל לייצור בגדים, עיצוב, סימון וגזירה, תפירה, גיהוץ ואריזה.
  3. חלוקה על פי בסיס מוצר - כל יחידה מופקדת על ייצור סוג מסוים של מוצרים. לדוגמה, במפעל מזון, סלטים, מעדנים, גלידות.
  4. חלוקה על פי בסיס גיאוגרפי - כל יחידה מופקדת על אזור שונה לדוגמה בצה"ל, פיקוד צפון, פיקוד מרכז, פקוד דרום.
  5. חלוקה על פי בסיס לקוחות - כל יחידה מופקדת על סוג לקוחות מסוים. לדוגמה, בבנק לקוחות פרטיים ולקוחות עסקיים.

לפניכם קישור לאתר מינהל השירותים החברתיים של עיריית תל אביב יפו. היכנסו לאתר, חפשו את המבנה הארגוני כפי שהוא מופיע בסימון האדום בתמונה למטה.

• לחצו על המבנה הארגוני ותקבלו תרשים מבנה ארגוני. התבוננו בתרשים, ציינו בדף התשובות מהם בסיסי החלוקה המופיעים בתרשים, ופרטו מהן היחידות בכל בסיס שציינתם.

• היכנסו לתרשים המבנה הארגוני במינהל הרכב הממשלתי, ציינו בדף התשובות מהם בסיסי החלוקה המופיעים בתרשים, ופרטו מהן היחידות בכל בסיס שציינתם.
  • היכנסו לתרשים המבנה הארגוני איגוד המוסכים בישראל, ציינו בדף התשובות מהם בסיסי החלוקה המופיעים בתרשים, ופרטו מהן היחידות בכל בסיס שציינתם.

משימה 3 - תרשים מבנה ארגוני

דוגמה לתרשים מבנה ארגוני

תרשים מבנה ארגוני הוא סרטוט גרפי של המבנה הארגוני של הארגון. התרשים מציג בצורה ויזואלית את חלוקת העבודה ודרכי התקשורת בארגון.
להלן דוגמה לתרשים מבנה ארגוני במפעל.
    לחץ/י להגדלה

1. סרטטו את תרשים המבנה הארגוני של בית הספר שבו אתם לומדים. (יש לכלול את המנהלים, המרכזים, המזכירות והמורים).

2. בנו בעזרת אחד מבני המשפחה את תרשים המבנה הארגוני המייצג את הארגון בו הם עובדים.

3. חפשו ברשת האינטרנט תרשים מבנה ארגוני, העתיקו אותו וציינו מהם בסיסי החלוקה המופיעים בו.

העשרה - קראו את הכתבה הבאה על המבנה הארגוני.

מאמרים:

1. תרשים ארגוני, מאיר לירז, אומנות הניהול