דף הבית   על האתר   מילון מונחים   פורום   יצירת קשר   שאלון משוב   לאתר מגמה
  שיעורים אינטרקטיביים
     הארגון
     מבנה ארגוני
     ארגונים עסקיים וציבוריים
     מלכ"רים
     סיווג לפי בעלות ופעילות
     פעולות מרכזיות בארגון
     הארגון כמערכת פתוחה
     סביבות הארגון
     משאבי הארגון
     הקצאת משאבים
     תהליך ההמרה
     ניהול (מהות) התפעול
     תהליך התיכון
     ניהול רכש
     ניהול מלאי
     ניהול שרשרת האספקה
     בקרה בארגון
     בחן את עצמך
  חומר תיאורטי
  תרגול
  מפות מושגים
  מאמרים
  קישורים
  אירועים ושאלות
  תוכנית לימודים
  דגשים להוראת המקצוע

סוגי תשומות וסוגי עיבודים תהליך ההמרה - שיעור 11

מטרות השיעור
משימות לתלמיד

חומרי עזר 



יעדי השיעור

  • התלמיד יכיר את סוגי התשומות.
  • התלמיד ידע לזהות תשומות מעבדות, תשומות מעובדות ותשומות מאפשרות.
  • התלמיד יכיר את סוגי העיבודים הקיימים.
  • התלמיד ירחיב את ידיעותיו בתחום עיבוד חומרים, עיבוד מידע ועיבוד צרכנים.

ידע נדרש

  • הפעלת מעבד תמלילים WORD.
  • גלישה באינטרנט.

משך הפעילות

  • 45 דקות.


משימה 1 - סוגי תשומות

מהם סוגי התשומות?

התשומות המשתתפות בתהליך ההמרה ממלאות תפקידים שונים:

  1. התשומות המעובדות (Transformed Resources) הן המקורות המשתתפים בתהליך ומהווים חלק מן המוצר או השירות כמו: חומרים (בתעשייה) - חומרים משנים תכונות כימיות/פיזיקליות; מידע (בבנק) - נתונים הופכים לדוחות; לקוחות (בשירות) - הלקוח עובר תהליך של עיבוד (מספרה, שירות רפואי).
  2. התשומות המעבדות (Transforming Resources) הן מקורות הפועלים על המקורות מהסוג הראשון (תשומות מעובדות) כמו: מכונות, ציוד, עובדים.
  3. תשומות מאפשרות (Enabling Resources) הן מקורות המהווים תנאי מקדים לפעילות המרה כמו: ידע, הון וטכנולוגיה.


א. היכנסו לדף התשובות. מיינו את התשומות הבאות לתשומות מעבדות, תשומות מעובדות ותשומות מאפשרות.
  1. מסעדה: טבח, תנור, מערבל, ידע שהשף צבר, ירקות, מחשב, קופה, מלצרית, תוכנה מיוחדת לניהול מסעדה, שוטף כלים, פירות, בשר, מקרר.
  2. בית חולים: רופאים, תרופות, מכשירי הנשמה, אחיות, חולים, מכונות רנטגן, משחות, מנקים, חומרי ניקוי, חומרי חיטוי, מכונות חדרי ניתוח, נוזלים, מזרקים, התמחות רופאים, תוכנות מחשב מיוחדות למעקב חולים, מחשבים, מזכירות רפואיות, מנהלי מחלקות, אנשי שינוע (העברת חולים).
  3. מפעל לעיבוד מתכות: מחרטה, מחשב, מזכירה, פועלי ייצור, תוכנות עיבוד מתכות, פלדה, עובדי חריטה,כרסומות, תכנתים, מנקים, השקעת בעלים בעסק, אלומיניום, נחושת, מסור.
  4. מפעל לייצור מעדני חלב: חלב, פועלי ייצור, אנשי מחקר ופיתוח, מקררים, מכונות יציקה, בודקי טיב המוצרים, מסועים להעברת המעדנים, שוקולד, סוכר, התמחות אנשי פיתוח, כסף, מחשבים, מזכירות, מערבלים, מנקים, משאיות חלב, משאבות.

ב. ביחרו  שלושה ארגונים שאתם מכירים, וציינו בעבור כל אחד מהם תשומות מאפשרות, תשומות מעבדות ותשומות מעובדות.


משימה 2 - עיבוד חומרים

מהם סוגי עיבודים?
עיבוד חומרים: שינוי שעוברים החומרים בתהליך ההמרה.

  • שינוי תכונות החומר - חימום, גזירה, חיזוק, יציקה, ניסור ועוד
  • שינוי מיקומם של החומרים - העברת החומרים, המוצרים בתהליך והמוצרים הסופיים ממקום אחד למקום אחר.
  • שינוי הבעלות של החומרים - קנייה ומכירה של מוצרים.

היכנסו לדף התשובות. בחרו שני ארגונים, ובכל ארגון פרטו:

  1. שתי דוגמאות של שינוי תכונות חומרים.
  2. שתי דוגמאות של שינוי ומיקום של חומרים (התייחסו לכל שלבי התהליך -  מהתשומות ועד התפוקות).
  3. שתי דוגמאות של שינוי בעלות על חומרים (התייחסו לספקים וללקוחות).


משימה 3 - עיבוד מידע

מהו עיבוד מידע?

  • עיבוד הנתונים למידע: הנהלת חשבונות, דוחות כספיים.
  • שינוי בעלות המידע: חברת סקר שווקים.
  • שינוי מיקום המידע: כל מערכות הטלקומוניקציה (רדיו, טלוויזיה, שידורי לווין, טלפון, אינטרנט).


היכנסו לדף התשובות.

  1. מצאו ברשת האינטרנט שני ארגונים הנותנים שירותי הנהלת חשבונות. ציינו את שמם ותארו את פעילותם.
  2. מצאו ברשת האינטרנט שני ארגונים המבצעים סקר שוק. ציינו את שמם ותארו את פעילותם.
  3. רשת האינטרנט מייעלת באופן משמעותי את התקשורת בין פרטים בארגון ובין הארגון וסביבתו. הסבירו כיצד.


משימה 4 - עיבוד צרכנים

מהו עיבוד צרכנים?

  • שינוי תכונות: תספורת, טיפול שיניים, ניתוחים כירורגיים ועוד.
  • שינוי מקום: שירותי הובלת נוסעים.
  • אחסון: בתי מלון, אכסניות ועוד.


היכנסו לדף התשובות.

  1. מצאו ברשת האינטרנט שני ארגונים המבצעים שינוי בתכונות הלקוחות. ציינו את שמם ותארו את פעילותם.
  2. מצאו ברשת האינטרנט שני ארגונים הנותנים שירותי הסעה. ציינו את שמם ותארו את פעילותם.
  3. מצאו ברשת האינטרנט שני ארגונים הנותנים שירותי לינה ואוכל ללקוחות. ציינו את שמם ותארו את פעילותם.

 
חומרי עזר למורה ולתלמיד

חומר תיאורט  -  פרק 2 משאבי הארגון
דגשים להוראה – פרק 2 משאבי הארגון
מפות מושגים –  פרק 2 משאבי הארגון