קיימות באמנות קיימות באדריכלות

מעצבים
מוסדות, ארגונים ותערוכות
מקורות וקישורים

מייקל מקדונאו (Michael McDonough)

מייקל מקדונאו אדריכל ומעצב תעשייתי אמריקאי עטור פרסים, החי ופועל בניו-יורק. ידוע בפיתוח טכנולוגיות בנייה ירוקות ובדאגתו לחיסכון באנרגיה. מעבר לפרויקטים שלו עצמו, משמש כיועץ בנושאים אלו, וחבר במספר ארגונים כגון סניף ניו-יורק של מועצת הבנייה הירוקה האמריקאית  (U.S. Green Building Council) , ארגון ללא מטרות רווח העוסק בפיתוח שיטות לבנייה ועיצוב ברוח הקיימות,  המועצה לשימור מבנים בניו-יורק (Building Enclosure Council), סניף ניו-יורק של מכון האדריכלים האמריקאי (American Institute of Architects)  וועדת מרבלטאון לשימור סביבתי (Marbletown Environmental Conservation Commission).

עם הפרויקטים הידועים שלו נמנים מסופי הנוסעים של חברת התעופה לופטנזה (Lufthansa) בנמל התעופהJFK שבניו-יורק ובפרנקפורט, גרמניה, משרדי קבוצת העיצוב Frogdesign בניו-יורק באוסטין ובסניוויל וכמו כן רהיטים המעוצבים מתוך תפיסת הקיימות עבור חברת Ateleir International המתמחה בריהוט ביתי ייחודי, מבני ציבור רבים, פרויקטים למגורים כמו בסנטה מוניקה, קליפורניה ובכל ארצות הברית, מטבחים, חדרי מגורים, תכנון אורבני של האזור המסחרי (הדאון טאון) של מנהטן ועיצוב תערוכות וירידים למגוון לקוחות.

אחד מן הפרויקטים החדשניים והמהפכניים שיזם הוא ה – E-House - בית העתיד המנוהל על ידי מחשב. הבית נבנה בעמק ההדסון בניו-יורק, ותפיסתו האדריכלית מתבססת על תגובה לטבע. הוא משלב שיטות וחומרים מתקדמים ומסורתיים, וניתן לשלוט בו מרחוק באמצעות מחשב. המבנה כולו מבוסס על תפיסה מקיימת של חומרים טבעיים, חיסכון באנרגיה  ושימוש באנרגיות מתחדשות כגון אנרגיית השמש.
מייקל מקדונאו עוסק גם בהוראה, והיה ממייסדי המחקר הבינלאומי לעיצוב בבמבוק, שאותו החל בבית הספר לעיצוב ברוד אילנד שבפרובידנס (Rhode Island School of Design) וכן שימש פרופסור חבר בבית הספר פרסון לעיצוב באוניברסיטת ניו-יורק (Parsons School of Design ) וכיום כחבר באוניברסיטה ליישום מדעים בקלן, גרמניה (University of Applied Sciences in Cologne). הוא גם מבקר ויועץ באוניברסיטאות נוספות כמו ייל (Yale), אוניברסיטת פנסלבניה ועוד.

במאמר שפרסם בעיתון העיצוב  The Architect's Newspaper במרץ 2004, פרש מקדונאו את משנתו החינוכית על סמך הניסיון הרב שצבר, תחת הכותרת "עשרת הדברים החשובים ביותר שלא לימדו אותי בבית הספר לעיצוב" (The Top 10 Things They Never Taught Me in Design School) .

המאמר עוסק ביצירה ובתנאים להצלחה ומגדיר עשרה עקרונות:
1. הכישרון הוא רק שליש מהתנאים להצלחה. השניים האחרים הם מזל ועבודה קשה. לטענתו, אם יש לך את שני האחרים לא תמיד צריך כישרון בשביל להצליח.
2. 95% מן העבודה היצירתית היא עבודה שחורה ומשעממת שצריך ללמוד להתמודד איתה בדרך להצלחה.
3.  יש לברור בין הפרטים החשובים יותר לאלו החשובים פחות.
4. אין צורך לבחוש בבעיה יותר מידי.
5. התחל תמיד במה שאתה כבר יודע ומבין. את החלקים שאינך יודע פתור אחד-אחד לאחר מכן. לדעתו של מקדונו עיקרון זה הוא החשוב ביותר בעיצוב.
6. אל תשכח את מטרתך בזמן תהליך העבודה.
7. היה עניו והכר במגבלותיך או בבורותך. שאף ללמוד את מה שאינך יודע, שאל שאלות.
8. דע כי גם רעיונות טובים וכוונות טובות ייתקלו בהתנגדות וייכשלו בדרך כלל. זו דרכו של העולם. אל תמעיט בערך מתנגדיך.
9. דע "למכור" את עצמך ולפרסם את רעיונותיך ותוצאות עבודתך. מה שלא יודעים עליו – אינו קיים.
10. אל תזלזל באנשים אחרים. אתה זקוק להם כדי ליישם את רעיונותיך.
כחוקר הוא פיתח את ייצור רהיטי הבמבוק, רהיטי נייר עיתון ממוחזר לילדים ולאחרונה מערכת מיזוג הצורכת אנרגיה מועטה במיוחד שפותחה עבור פרויקט E-House. כיום ממוקם משרדו בניו-יורק, והוא פועל בשיתוף עם ארגונים כמו רשות המחקר לאנרגיה בניו-יורק (NYSERDA) וארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO).
עבודותיו של מקדונאו הוצגו בגלריות ובמוזיאונים בכל העולם, בתערוכות מתחלפות ובתצוגת קבע. הוא גם כתב מעל 80 מאמרים, ערך כמה מגזינים ויעץ לכתיבת ספרים רבים כמומחה לבנייה ירוקה וחיסכון באנרגיה.
בראיון שנתן לאתר Sustainability Center הגדיר מקדונאו את רעיונותיו לגבי תפיסת הקיימות. הוא החל להתעניין בתחום זה בשנות השבעים בניו-יורק, ועוסק בו עד היום. לדעתו, תפיסה זו היא התקווה הגדולה של התעשייה כולה, אך הוא מודאג מקצב החדירה הלא מספק של תפיסת הקיימות אל התעשייה. חזונו, כפי שבא לידי ביטוי בפרויקט E-House, הוא שילוב מוגבר של טכנולוגיה ובנייה כדי להגיע לבנייה ירוקה ועיצוב מקיים.

מקורות וקישורים

אתר הבית של מיקל מקדונאו
McDonough, The Top 10 Things They Never Taught Me in Design School, Design  Observer, March 2004   .
 אתר Treehugger
 אתר המציג את הפרויקטים של מקדונאו