קיימות באמנות קיימות באדריכלות

שיגארו באן

באן שיגארו Ban Shigeru
אדריכל ומעצב יפני

שיגארו באן, אדריכל ומעצב יפני יוצא דופן, העוסק גם בפעולות הומניטאריות רבות, עוסק בשנים האחרונות באדריכלות שמאפייניה מציגים קירבה אל המסורת העיצובית היפנית. מחקריו עוסקים בשימוש בחומרים שאינם שגרתיים, בעיקר גלילי נייר קשיח, המעניקים מראה ייחודי לבניין ואף מייעלים את העבודה, וחוסכים בהוצאות ובמשאבים.

שיגארו באן נולד בטוקיו ב- 1957. את לימודי האדריכלות החל במכון לאדריכלות בדרום קליפורניה ( Southern California Institute of Architecture ) ב -1977, ושהה שם עד 1980. בשנים 1980 – 1982 למד בבית הספר לאדריכלות קופר יוניון ( Cooper Union School of Architecture ), אצל האדריכל ג'ון הדג'דוק (Hejdok).

תחילת הקריירה שלו הייתה תחת שרביטו של האדריכל המעצב אראטה איצוזאקי ( Arata Isozaki ) בטוקיו, אצלו עבד במשך שנה (1982-1983) וב- 1984 , עם סיום לימודיו בקופר יוניון, הוא ייסד חברה עצמאית בטוקיו (1985). הוא המשיך בלימודיו, ובין השנים 1993 – 1995 קיבל תואר פרופסור לאדריכלות מאוניברסיטת טמה ( Tama Art University ).

בין השנים 1995 - 1999 שימש יועץ לאומות המאוחדות. ב- 1995 הקים את VAN) Voluntary Architects Network ) - קבוצת אדריכלים העוסקת בפעולות הומניטריות בהתנדבות. בין השנים 1995 – 1999 קיבל תואר פרופסור לאדריכלות מאוניברסיטת יוקוהומה (Yokohama National University), ומאוחר יותר (1996 – 2000) גם מאוניברסיטת ניהון (Nihon University).

בשנת 2000 הוזמן להרצות באוניברסיטת קולומביה (Columbia University) והפך פרופסור חבר במרכז דונלד קין (Donald Keen Center, Columbia University), הנמצא באוניברסיטה זו. ב- 2001 הפך פרופסור חבר באוניברסיטת קיו (Keio university). על פי משנתו של באן, על האדריכל לקחת אחריות גם על היבטים הקשורים באיכות הסביבה. הוא החל את ניסיונותיו ב- 1986, אז החל להשתמש בגלילי נייר קשיח, המשמשים במקור לגלילת בדים, כתחליף לקורות עץ, וזאת משיקולי תקציב. הוא הופתע מהחוזק של גלילי הנייר, ומאוחר יותר החל להשתמש בו לריהוט, לדוגמה ב CARTA COLLECTION ולמבני מגורים. הבית היפני המסורתי הבנוי מבמבוק שימש כמודל למבנה מגורים בנוי מגלילי נייר עבים. כך למשל ב-1995 הקים בעלות נמוכה פרויקט לנפגעי רעידות אדמה בקוב (Kube) שביפן.

הכנסייה הקתולית טקטורי בקוב, יפו, מקור: ויקיפדיה

כתוצאה מרעידת האדמה נהרסה כנסיית טקטורי (Takatori) שבמקום. באן הקים כנסייה חדשה בתוך חמישה שבועות, בלבד בעזרת 160 מתנדבים. הבניין ריבועי, 10X15 מטר, בעל חלל פנימי סגלגל היכול להכיל 80 מושבים.

בשנת 2000 שיתף באן פעולה עם האדריכל הגרמני אוטו פריי ( Otto Frei ), העוסק גם הוא בניסיונות אדריכליים, כדי לבנות מבנים גמישים ופריקים העשויים מחומרים קלים. יחד הם הקימו את הביתן היפני ביריד הבינלאומי של אקספו 2000 בהאנובר שבגרמניה.

נושא התערוכות שהוצגו בביתן היה "סביבה", בהתאם לנושא המרכזי של היריד. הרעיון בבסיסו של מבנה הביתן היה חיסכון בחומרים וצמצום פסולת תעשייתית הכרוכה בבנייה ובפירוק המבנה. זאת על-ידי שימוש בחומרים הניתנים למיחזור או לשימוש חוזר. העיצוב מזכיר מנהרה הנתמכת על ידי רשת צינורות נייר. המבנה כולל אולם כניסה, חלל תצוגות באורך 72 מטרים ובגובה 15.5 מטרים ואזור משרדים.

ב- 2004 הקים באן סטודיו על מרפסת הקומה השישית ב מרכז פומפידו בפריז. גם כאן הוא השתמש בשיטת צינורות הנייר. המבנה הזמני מחולק לאולם קבלה, משרדים, אזור מנוחה וסדנאות. את המבנה הקימו סטודנטים לאדריכלות מכל העולם.

האדריכלות של באן הפכה לסמל של הארגונים הירוקים. עשייתו מתמקדת באידיאולוגיה נגד בזבוז משאבים. הוא תר אחר שיטות חדשות שתייעלנה את תהליכי הבנייה ויוזילו עלויות. עבודתו ספוגה במסורת הבנייה היפנית, המתורגמת לשפה אדריכלית עכשווית. הוא שואף לשפר את איכות חייהם של בני האדם מבלי לפגוע ביופיו של הטבע.

מקורות וקישורים

Jodidio, P,. Architecture in Japan, Taschen, Italy, 2006, pp. 48 – 60
Jodidio, P, Architecture Now, Taschen, Italy, 2001, pp. 98 - 103

האתר הרשמי של חברת הבנייה שיגרו באן. כולל תמונות, ביוגרפיה, מידע פרויקטים