קיימות באמנות קיימות באדריכלות

מקורות וקישורים

מחשב נייד לכל ילד במאה דולר

One Laptop Per Child

בינואר 2005 כתב הפרופסור ניקולס נגרופונטה (Negroponte) מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT), דואר אלקטרוני לחברו הקטור רויז (Ruiz) יו"ר חברת המחשבים AMD. מכתב זה מסמן את תחילתו של פרויקט "מחשב נייד לכל ילד" (OLPC). במכתב סיפר נגרופונטה על רעיון לייצר מחשבים ניידים בעלות מינימלית של 100$ למחשב בעבור הילדים העניים בעולם. שש שעות מאוחר יותר הגיעה מרויז התשובה: "אנו בפנים ונשמח להוביל את הפרויקט".

כמה שבועות מאוחר יותר הצטרפה לפרויקט גם חברת גוגל (Google) ובאותו החודש הציג נגרופונטה את הרעיון ב"פורום הכלכלה העולמי" שהתקיים בדבוס, שוויץ, שבו נכחו העילית של עולם הכלכלה, המתאספים אחת לשנה, והוא זכה להתעניינות רבה.

בינואר 2006 החליט האו"ם לקחת חסות על הפרויקט, שכבר יצא לדרך, והחל לחלק את מאה המחשבים הראשונים.

נגרופונטה הצהיר כי מטרת הפרויקט היא "לספק לילדים בכל העולם הזדמנויות חדשות לחקור, להתנסות ולבטא את עצמם". מטרת העל העומדת בלבו של הפרויקט היא עזרה בפיתוח מדינות העולם השלישי באמצעות חשיפה של הדור הצעיר לטכנולוגיות חדישות ולמידע רב ככל הניתן. הנחת היסוד היא כי חשיפה זו תוביל בסופו של התהליך לצמצום פערים ולצמיחה כלכלית של דור העתיד במדינות העניות והמתפתחות.

מחשב נייד לכל ילד
המחשב הירוק המפורסם בעיצוב איב ביהאר. מקור: ויקיפדיה

המחשבים שיוצרו בעבור הפרויקט אמורים היו להיות משווקים תחילה במחיר של 125$ ליחידה, במטרה להוזיל אותם ל- 100$ עד שנת 2008. פקידים מממשלת ארצות הברית בדקו את המחשבים, והם גם עברו מבחני עמידות כדי לבדוק את הישרדותם בתנאי חום קיצוניים, בוץ, אבק ואפילו התעללות ילדים שגרתית.

מבחינה טכנולוגית מדובר במחשב בעל 128 מגהבייט זיכרון RAM, ללא דיסק קשיח (במקומו מותקן זיכרון הבזק (Flash) בן חצי גיגהבייט), הכולל מצלמה, מיקרופון ויכולות רשת אלחוטית. ניתן גם לחבר אליו מיקרוסקופ.  המסך הלבן בעל המסגרת הירוקה הוא מתכוונן, וניתן להעמידו בזווית ההופכת את המחשב לספר אלקטרוני. שתי אנטנות הן חלק מהמסגרת, ומשמשות גם כמכסים לאזורי החיבורים והכפתורים.החשמל למחשב מיוצר על ידי מנואלה (ידית סיבוב) המחוברת אליו, ומערכת ההפעלה היא Linox המחולקת בחינם. על העיצוב הסופי של המחשב, המפורסם בצבעו הירוק, אחראי המעצב הידוע הפועל בסן פרנסיסקו – איב ביהאר (Yves Behar ).

ביהאר חשב על הפרטים הקטנים ביותר הקשורים לדפוסי שימוש של ילדים, החל ממרקמים של משטחים מסוימים בידיות ועד לסימון צבעוני שונה, שיאפשר לילדים לזהות את המחשב שלהם. המחשבים קשורים לרשת הקושרת בין המחשבים לבין עצמם באופן שילדים יכולים לשלוח לילדים אחרים בעלי מחשבים קובצי טקסט, תמונה, וידיאו ומוזיקה שהם יצרו או למדו מתוך הלומדות המשולבות בפרויקט.
את המחשבים הזולים מייצרת חברת קוונטה מחשבים בע"מ (Quanta Computer Inc.) מטאיוואן. החברה נוסדה ב-1988 בטאיוואן, והיא היצרנית הגדולה ביותר של מחשבים נישאים. החברה מייצרת גם טלפונים סלולריים, מסכי LCD, שרתים ואמצעי אחסון.

ואולם, ככל שהפרויקט התקדם החלו להתפתח קשיים שונים. בתחילת שנת 2007 התפרסם כי המחיר ליחידה לא יהיה 100$ כפי שהובטח, אלא 188$, וייצור המכשירים נדחה לאוקטובר. פרופ’ אריה סקופ הוא יו"ר פרויקט "מחשב לכל ילד", ולשעבר יו"ר מיקרוסופט ישראל, כותב: "זו הזדמנות מצוינת לחשבון נפש – האם פרויקט כזה מתאים לישראל?"

נגרופונטה ביקר בישראל כדי לקדם את הפרויקט שלו גם כאן, אך לא זכה לתגובה נלהבת במיוחד. על פי סקופ, למחשב של OLPC  מעבד חלש יחסית, ומחירו הזול מותנה בחתימה על חוזים בכמויות גדולות מידי לישראל. כמו כן, הוא אינו מיועד להימכר ליחידים. לסיכום כותב סקופ: "בהנהלת הפרויקט בחנו את פרויקט OLPC, והחלטנו שבשלב זה הוא אינו מתאים לנו. המחשב וסל התוכנות שאנו מחלקים תואם את מה שהילד לומד בבית הספר, ולכן הצטרפות של ישראל לפרויקט OLPC מותנית בכך שמערכת החינוך תסב את התכנים למחשב החדש. עלות המחשב מהווה פחות ממחצית מהעלויות הכוללות, ועלות נכבדה נובעת מהצורך לתחזק את המחשב בבית הילד. בנוסף, יש לזכור שמטרתו של OLPC היא לתת מענה קודם כל למדינות עולם שלישי ופחות למשפחות מעוטות יכולת בעולם המערבי. למרות זאת, נמשיך לעקוב אחרי OLPC והצלחתו בעולם. הצלחת פרויקט שיביא לעולם מחשב ב-100 $ תיצור פרדיגמה חדשה שלא ניתן יהיה להתעלם ממנה".

מקורות וקישורים

אתר ארגון OLPC (One Laptop Per Childe) הבינלאומי.
 ליליאן, נ., "הופצו המחשבים הראשונים בפרויקט מחשב נייד לכל ילד", Ynet
 סקופ, א., "מחשב נייד לכל ילד?" הארץ, The Marker, מהדורה מקוונת.
 Ushraf, "סוכנות הפיתוח של האו"ם תסייע לפרויקט מחשב נייד לכל ילד", אתר לינמגזין
 בלום, צ., "אינטל: מחשב נייד לכל ילד – לא עכשיו", אתר ערוץ 7