קיימות באמנות קיימות באדריכלות
צור קשר פורום שאלון משוב
 
עמלנט משרד החינוך, המנהל למדע וטכנולוגיה, המגמה להנדסה, בניה ואדריכלות
 על האתרסביבהכלכלהחברהחומרים ותהליכיםמונחיםלאתר המגמה
 
תולדות העיצוב המקיים
תוצרים
 מוצרים
 מתקנים
 סביבות
מעצבים
מוסדות, ארגונים ותערוכות
מקורות וקישורים
 
קומפוסטר (Composter)

הקומפוסטר הוא מכשיר להכנת קומפוסט – דשן אורגני לאדמה כדי להשביח גידול צמחים. את המכשיר ניתן לרכוש או להכין בבית לבד, והוא מבוסס על תהליך הקומפוסטיציה – תהליך שבו מיקרואורגניזמים חד-תאיים מעכלים חומרים אורגניים ויוצרים רקב עשיר בחומרי תזונה. תהליך הכנת הקומפוסט פשוט יחסית – יש ליצור הפרדה בין אשפה אורגנית ביתית ואשפה אנאורגנית. את האשפה האורגנית יש להכניס למכשיר, או לערום אותה בחצר.


קומפוסט, מקור: ויקיפדיה

חשוב שבתהליך יהיה אוויר פתוח, כיוון שהמיקרואורגניזמים החד-תאיים זקוקים לו כדי לחיות. אם הזבל נמצא במקום אטום הוא הופך לריקבון חיידקי. לתוך הזבל יש להוסיף חומר יבש התופס נפח (כמו קש או עלים יבשים). החומר היבש יוצר רווחים בתוך הזבל ומאפשר חדירת אוויר. בנוסף, המיקרואורגניזמים החד-תאיים זקוקים ללחות, ולכן הערימה צריכה להיות לחה למדי, וכשמוסיפים את החומר היבש יש להרטיב אותו. כדי לייעל את תהליך הקומפוסטציה יש לאזן בין סוגי החומרים – חומרים "חומים" כמו עלים יבשים, נסורת וקש המהווים מקור של פחמימות ואנרגיה בעבור המיקרואורגניזמים החד-תאיים, וחומרים "ירוקים" כמו דשא, עלים, ירקות ופירות המהווים מקור לחנקות ולחומצות אמינו.

גודלה של הערימה צריך להיות בערך מטר מעוקב, כדי לשמור על החום הרצוי, וכדאי לכסות אותה בקש כדי ליצור בידוד. לערימה זו יש להוסיף קצת קומפוסט מוכן, המכיל את המיקרואורגניזמים, או לחלופין תרכיז חיידקים או תולעי קומפוסט. בכל מקרה מומלץ להוסיף תולעי שלשול, המשפרים את התהליך.



קומפוסטר ביתי, צילום: ד"ר רוני לב
 
בתוך התערובת מומלץ לשים תיונים, שאריות קפה, לחם, עוגיות, ירקות ופירות. אסור להוסיף לתערובת נסורת עץ שטופלה באופן כימי, צמחים חולים, צואה, שורשי עשבים, בשר ועצמות. לא מומלץ להוסיף עץ, נייר וכותנה, המאטים את התהליך. התערובת מוכנה כאשר היא מקבלת ריח ומרקם של אדמה מזובלת ולא ניתן עוד להבחין במרכיבים המקוריים.

ארגוני איכות הסביבה ממליצים להכין קומפוסט ביתי מכמה סיבות. בראש ובראשונה התהליך מנצל את האשפה האורגנית וממחזר אותה. בד בבד הוא מקטין את נפח האשפה הדורשת טיפול, ומונע נזקים של ריקבון האשפה. כאשר אשפה אורגנית נרקבת היא יוצרת גזים רעילים הגורמים לשרפות ונוזלי ריקבון המחלחלים אל מי התהום.



קומפוסטרים מפלסטיק, צילום: ד"ר רוני לב


כיום מייצרים מגוון של קומפוסטרים למכירה. רובם עשויים מפלסטיק ממוחזר ויש בהם פתחי אוויר זעירים באמצעות חורים זעירים או חיבורי דפנות או צלעות, פתח עליון להכנסת הפסולת ופתחים תחתונים להוצאת הקומפוסט המוכן. קיימות שתי גרסאות עיקריות: קומפוסטרים בעלי  מכל אחד או קומפוסטרים בעלי מספר מכלים. הרעיון במתקן מרובה מכלים הוא שבכל מכל יש תערובת ברמת הבשלה שונה. כאשר מכל אחד מתמלא מעבירים את הערימה למכל הבא (ובתוך כך גם מאווררים את התערובת). בחומר שמוציאים מהמכל האחרון משתמשים לזיבול הגינה. סוג נוסף  של מתקנים הם הקומפוסטרים המערבלים. הם יקרים יחסית וקטנים, אך תהליך ההכנה בהם מואץ, ונמשך כשלושה שבועות בלבד.



מקורות וקישורים

 חממית - חממות ביתיות וקומפוסטרים

 אתר רוח טבעון, איכות הסביבה, קומפוסט-למה ואיך
 עלון מידע של המשרד להגנת הסביבה, קומפוסט בחצר הבית – מידע כללי
 עלון מידע של המשרד להגנת הסביבה, קומפוסט בחצר הבית – מדריך למשתמש
 אוכל לא זורקים, כתבה במהדורה האלקטרונית של מעריב NRG 30/3/2005
 תרשימים הממחישים את פעולתו של  קומפוסטר מערבל



 


גרסא להדפסה