קיימות באמנות קיימות באדריכלות
צור קשר פורום שאלון משוב
 
עמלנט משרד החינוך, המנהל למדע וטכנולוגיה, המגמה להנדסה, בניה ואדריכלות
 על האתרסביבהכלכלהחברהחומרים ותהליכיםמונחיםלאתר המגמה
 
תולדות העיצוב המקיים
תוצרים
מעצבים
מוסדות, ארגונים ותערוכות
מקורות וקישורים
 
איכות מים

*הפרק עוסק באיכות מי שתייה בלבד

מי שתייה הם המשאב החיוני ביותר לאדם, ויש מחסור בהם על פני כדור הארץ בכלל ובמדינת ישראל בפרט. כל ילד יודע ש"חבל על כל טיפה!" ושיש  לחסוך במים. ואולם, לא לכולנו ברור האם אנחנו יכולים לפתוח את הברז ולשתות בבטחה מים באיכות טובה, שלא יזיקו לבריאותנו

לדוגמה:
•  מדי פעם מתבקשים התושבים, בעיקר באיזור החוף
   להרתיח את המים ולא לשתות ישירות מהברז
•  מפעלי תעש זיהמו בארות ברמת השרון בחומרים רעילים שאינם מתפרקים 
   המפעלים פונו, אבל  הקרקע נשארה מזוהמת,
   והחומרים הרעילים ממשיכים לזהם את מי התהום
•  ינואר 2007: בבני-דרור מחריפים את המאבק נגד המים המזוהמים

אירועים של סגירת בארות ודיווחים על זיהומים במים גורמים לכך שהתושבים מאבדים אמון באיכות המים, ואלה שידם משגת עוברים לשתות מים מינרלים. האם זה מוצדק? לא בכל מקום.


פרויקט איכות המים בקלנסווה, צילום: ד"ר רוני לב

התלמידים בקלנסווה היו מודאגים מאיכות המים בעיר, והחליטו לחקור את הנושא.
במסגרת פרויקט מדעי סביבתי הם ניתחו את הבדיקות שמבצע משרד הבריאות, וביצעו בדיקות בעצמם. הם הגיעו למסקנה שהמים ביישוב ראויים לשתייה ועומדים בתקן הישראלי, למרות שרוב התושבים מעדיפים לשתות מים מינרלים מחשש לבריאותם.


מכלי כלור ופלואור בבאר בקלנסווה, צילום: ד"ר רוני לב    

מי מספק מים לתושבים? מהם המדדים הנבדקים כדי לוודא שהמים ראויים לשתייה?
מי בודק? באיזו תדירות? מהם סוגי הבדיקות? מי אחראי למסור לנו את המידע? הרשות המקומית מספקת מים לתושביה אם יש בשטחה בארות, ולא, חברת מקורות מזרימה מים מהכינרת ליישובים. ספקי המים אחראיים על תפעול תקין של מערכות השאיבה והאספקה, ועל הכלרת המים והפלרתם


משאבה בבאר בקלנסווה, צילום: ד"ר רוני לב

משרד הבריאות אחראי לבדיקת איכות המים, ומבצע בדיקות תקופתיות בבארות וברשת.
בדיקות מיקרוביאליות מתבצעות אחת לשלשה שבועות בקירוב, בדיקות כימיות מצומצמות מתבצעות אחת לשלושה חודשים, ובדיקות כימיות מקיפות כל שש שנים. את הבדיקות מבצעות מעבדות מרכזיות מוסמכות, והתוצאות מועברות למשרד הבריאות ולרשות המקומית.

על פי פקודת העיריות, הרשות המקומית מחויבת לפרסם את תוצאות הבדיקות ולשלוח את הדוח השנתי לביתם של צרכני המים לא יאוחר מ-30 יום מתום הרבעון האחרון של השנה. לדוגמה דוח של עיריית תל אביב ודוח של רמת השרון. לא כל הרשויות ממלאות פקודה זו, מה שיכול להסביר את החששות של התושבים לגבי איכות המים ואת הצריכה המוגברת של מים מינרלים.


מהם מדדי תקן איכות המים ?

קיים תקן לאיכות מי שתייה. כאמור, משרד הבריאות אחראי על ביצוע הבדיקות, ומבקר המדינה אחראי על בקרת הביצוע. ב-  2004 הוקמה ועדת עדין לעדכון תקנות מי שתייה הרשומות בתקנות בריאות העם מ- 1974 עדכון ב 2000
ריכוז חיידקי קולי (קוליפורמים) במים משמש מדד לזיהום חיידקי פתוגני (גורם מחלה), למרות שהחיידק עצמו אינו גורם מחלה. ריכוזם גבוה, ולכן קל לניטור, ונמצא בהתאמה טובה עם ריכוז הביוב במים או מקורות זיהומיים אחרים.
לפי הצעות ועדת עדין, המים צריכים להכיל אפס חיידקים קוליפורמים ו- אפס חידקי קולי צואתי (ספציפים יותר לאבחון מקור זיהומי). אם נתגלו חיידקים, יש לבצע בדיקות חוזרות בתוך 24 שעות, ולטפל במים בהתאם. לדעת אנשי הוועדה על המדינה להיצמד לתקנים של ארגון הבריאות העולמי, וכן לתקנים האירופאים והאמריקאים. 


מהם מים טובים לשתייה ?

  • מים טובים לשתייה הם מים שאינם מזוהמים על ידי חיידקים, וירוסים או טפילים
  • מים טובים לשתייה הם מים צלולים. מדד העכירות אמנם כללי, אבל מעיד על אפשרות זיהום כלשהו ובעיקר פוגע במראה של המים. על פי המלצת ועדת עדין - בדיקת עכירות תתלווה לבדיקה המיקרוביאלית.
  • המים צריכים להיות חסרי צבע וריח.
  • ריכוז חנקות לא יעלה מעל ל 70 מ"ג לליטר, בהנחה שקיומם מעיד על זיהום בביוב או בדשנים.
  • על פי המלצות ועדת עדיו יש להוריד את ריכוז הגפרות המותר ל 250 מ"ג לליטר במשך שלוש שנים.
  • גם רמת הכלור צריכה לרדת, ולהיות כזו שמעידה על הכלרה ברמה נאותה – 250 מ"ג לליטר ולא גבוהה מעל 400 מ"ג לליטר, בעיקר בגלל פגיעה בטעם המים.
  • המים צריכים להיות בעלי pH  ניטרלי, בעיקר כדי להבטיח טעם טוב למים.
  • עדיף שהמים לא יהיו קשים, אם כי הקשיות אינה גורמת נזק בריאותי אלא רק לבזבוז אנרגיה ונזק למכשור.
  • לפי המלצת הוועדה ינוטרו יוני מתכות (ברזל, נחושת ועופרת) במהלך שנה, ולאחר מכן יבוצעו בדיקות בתדירות מתאימה לממצאים.
  • נקבע תקן לאלומיניום, לסיבי אסבסט, לחומרי חיטוי ונגזרותיהם, לרדיואקטיביות ועוד.
  • המים צריכים להיות נקיים מחומרי הדברה, פטאלטים, רעלני אצות וכל חומר כימי אחר.


הצרכן רוצה לשתות מים טעימים ונקיים, ואינו מבין את משמעות המספרים. להלן ניתוח נתונים לדוגמה שנעשה בעבור עמותת אזרחים למען הגליל.  


מקור: ויקיפדיה

אכן, לכל אזרח מגיע לפתוח את הברז ולשתות מים בבטחה



 


גרסא להדפסה