1850 1860 1870 1880 1890 1900 1910 1920 1930 1940 1950 1960 1970 1980 1990 2000

יוצרים  

ג`ונס, ג`ספר
(Johns, Jasper)
1930 -
צייר ואמן הדפסים אמריקאי

ג'ונס הוא מחשובי האמנים בארצות הברית שלאחר מלחמת העולם השנייה, ומשויך לתנועת הפופ ארט. הוא למד אמנות במשך שנה אחת (1948-1947) באוניברסיטה של דרום קרולינה ולאחר מכן עבר לניו יורק כדי לפתח קריירה כאמן. בשנת 1954 התיידד עם האמן רוברט ראושנברג ועם המלחין האוונגרדי ג'ון קייג', ואלה השפיעו על גישתו לציור. בשנה זו עזב את הסגנון האקספרסיוניסטי המופשט שהיה הסגנון המקובל באותה תקופה והחל לצייר ציורים של דגלים אמריקניים ולוחות קליעה למטרה. הציורים המפורסמים ביותר מאותה תקופה הם "דגל" (1954) ו"מטרה עם ארבעה קלסתרים" (1955), בציור זה נראים מטרה שטוחה ומעליה קלסתרי פנים תלת ממדיים עשויים גבס.

ג'ונס הצליח למשוך את תשומת לבו של מנהל המוזאון לאמנות מודרנית בניו יורק, וזה ארגן לו תערוכת יחיד ראשונה. התערוכה התקיימה בשנת 1958 וזכתה להצלחה כבירה.

הציורים שהמשיך ג'ונס לצייר לאחר התערוכה נסבו סביב אובייקטים דו ממדיים כגון דגלים, מפיות, תוויות, לוחות מטרה, מספרים ואותיות - אובייקטים מוכרים לכול שצוירו בצבעוניות פשוטה. הוא הצליח לרומם את האובייקטים לרמה של איקונות תודות לאופי ציורו וברגישות יוצאת דופן של יצירת טקסטורות על פני השטח. את הטקסטורות יצר באמצעות טכניקה ציורית המכונה "אינקאוסטיק" - ציור בשכבות שעווה צבועה. הציורים האירוניים והבנליים הללו היוו נקודת מפנה רדיקלית באמנות שרווחה בזמנו, כאמור, אקספרסיוניזם מופשט, תנועה ששאבה את כוחה מהבעה רגשית. האמנות של ג'ונס בשנות החמישים השפיעה באופן גורף על אמני הפופ ארט שבאו אחריו.

בשנות החמישים ג'ונס אף פיסל. הוא נהג לצקת בברונזה עצמים ממשיים - פחיות, פנסי כיס, מכחולים. דוגמה לעבודה פיסולית כזו היא העבודה "ברונזה צבועה" (1960) שהיא יציקת ברונזה של פחיות בירה שעליהן צייר.

בשנת 1961 החל לשלב עצמים ממשיים בציוריו והמשיך בציורי הספרות, הדגלים והתוויות שלו. הוא אף החל לשלב בציוריו משיכות מכחול עבות וברורות יותר כגון בציור "הצוללן" (1962).

בשנות השבעים שינה את סגנונו וצייר ציורים כמעט מונוכרומטיים ובהם קווים מקבילים. לאחר מכן, בשנות השמונים, שינה שוב כיוון והוסיף לציוריו דמויות אדם והקשרים אוטוביוגרפיים. דוגמה לכך היא הציור "העונות" (THE SEASONS)
(1986-1985)
. הציור מתאר את שלבי החיים ואת שלבי ההתפתחות האמנותית של האמן. בציור אלמנטים מוכרים מיצירותיו המוקדמות יותר, ביניהם פורטרט עצמי בצורת צל. רעיון הצל נעשה בהשראת עבודותיו המוקדמות של פיקסו.

ג'ונס נחשב גם לאמן הדפסים מבריק הנודע בתחכומו המעודן. הוא יוצר הדפסים בטכניקות מרובות - תחריטים, הדפסי משי וליתוגרפיות . דוגמה לליתוגרפיה שלו היא העבודה "שתיים של פיקסו" (1973) (CUP TWO PICASSO). העבודה מזכירה ציורים מוכרים הממחישים אשליה אופטית. משני צדי העבודה פורטרט צדדי מוצל של פיקסו ובמרכז מתקבלת צורה לבנה בצורת כוס.

מקורות
פייפר, דיויד (1984), אנציקלופדיה לאמנות ופיסול, כרך ד', הוצאת כתר, ירושלים, עמ' 51-50.
Ferrier, Jean Louis (1999), Art of the 20th century, Edition du Chene, Turin, P. 956.
Britannica multimedia 99 (1999), CD-ROM, Johns Jasper, Britannica.
MoMA | exhibitions | Jasper Johns | Chronology
http://www.moma.org/exhibitions/johns/chronology.html
<תאריך כניסה לאתר 5.4.02>

כתב : פיטר מלץ

מילות מפתח:
חומרים וחפצים מצויים, טקסט ביצירה, היצירה האמריקנית, פופ.

 שלח לחבר    גרסה להדפסה  



מידע נוסף




    הקשרים של הפריט:
ג`ונס, ג`ספר

     נקודות מפגש
     יוצרים
     יצירות
     תנועות וזרמים
     בתי ספר ומוסדות
     תערוכות מפתח
     אישים משפיעים
     רקע היסטורי-חברתי
     רקע תרבותי
     קישורי WWW

© כל הזכויות שמורות למפ"ט עמל 2002
האתר מותאם לצפיה ברזולוציות: 600x800 או 768x1024