כרטיסיות פרויקטים

אנשי חינוך יקרים
בעמוד זה תוכלו להתרשם ולקבל השראה ממגוון רחב של פרויקטים שהם יוזמות של צוותי מורים המלמדים בבתי הספר של רשת עמל בארץ!
תהנו!

 


2018-2019

דיבייט בסגנון טד: The Smart phone nation
Cell Aviv יוצרים תרבות ברחוב ביאליק בסלולר
Unlimited class 360
מתקן חיסכון במים
עיתון בית ספר בשפה האנגלית
טורבינת רוח כאמצעי לייצור חשמל
שפת הברייל כתרומה לעיוורים לצרכיהם היומיומיים
כיצד משפיע השימוש במשחקי מולטימדיה על בני נוער בגיל חט"ב?
סיוע להתמודדות אסטרונאוטים באמצעות מציאות מדומה
לכל הילדים מגיע להשתעשע !
יום בחייו של דייג
"סליחה על השאלה: מה אתה חושב בקשר לנישואים בתוך המשפחה" ?
בשביל מה לנו מדינה?
Wandering למידת חקר בסביבה דיגיטלית
"תמיד יחכו לך" – מחורבן לבניין
ימים פתוחים ברב תחומי עמל הולץ חיל האוויר – לא מה שחשבתם
חיים באחדות- מכבדים ייחודיות- לילה לבן שכולו חוויות
צדק חברתי
חקר החלום האישי
ההורמון שאחראי על הרגלי השינה שלכם
משקפיים לעיוור
שיחזור תקשורתי של אירועים היסטוריים
מגדלים תבלינים בחממה ביתית
פרויקט וולבכיה

2017-2018

Cell Aviv מאה שנות הבימה בסלולר
גבירותי ההיסטוריה חוזרת
נשים פורצות דרך- יש דבר כזה ?
דילמות מוסריות בסיפורי בראשית

2015-2016

האם הסרטן הוא בלתי נמנע?
What is the Origin of the Names of the Streets around the School

 





דיבייט בסגנון טד: The Smart phone nation
הרב תחומי עמל צפת ע"ש בגין 2018-2019
מורה מלווה: ויקטוריה רודיאקוב
כיתות יעד : ז-יב

תיאור הפרוייקט: צוות אנגלית הוביל נבחרת תלמידים מכלל כיתות בית הספר. כל תלמיד בחר נושא המעסיק אותו בחייו. מהלך הפרויקט: כל תלמיד ומורה המלווה בחרו סגנון ביטוי ובאמצעותו החלו לכתוב את המלל לתחרות הדיבייט. חיבורה של מיטל חורי תלמידת יב, זכה במקום השלישי בתחרות הבית ספרית.

We're losing pieces of reality טענה מעל הבמה מיתר חורי  – תלמידת בית הספר הרב תחומי עמל צפת. היא הפגינה יכולת כתיבה ורטוריקה מצויינת בסגנון "פואטרי סלאם" וביטאה את הבעירה החברתית הפועמת בה. היה זה חלק מערב דיבייט שהתקיים בשפה האנגלית, התחרות השנתית המרהיבה בבית אלון, צפת. בפני מאות משתתפים, הציגה מיתר את הפיתוחים הטכנולוגים כאמצעי בעייתי, שהופך את התקשורת בינינו לתקשורת טכנולוגית ולא אנושית. החיים מתועדים ללא הפסקה דרך המסך, הרגשות מתקהים וההנאה מעצם הנוכחות מצטמצמת. הקלות הבלתי נסבלת של העברת מסרים באמצעות למקלדת מרחיקה אותנו מהמציאות ומייתרת את ההתמודדות שלנו עם החברה האנושית.

When our soul start to scream we just leave it on Silent Not knowing each time, we are becoming more violent Towards ourselves and our environment

 


יוצרים תרבות ברחוב ביאליק
Cell Aviv   – תל אביב בסלולר
הרב תחומי עמל שבח מופת תל אביב 2018-2019

תוכנית בין תחומית בספרות, היסטוריה ותרבות ישראל
טפר ענת (ספרות), רפאלה בלס (היסטוריה ומתודיקה מתוקשבת)

מהו הצורך? הנגשת יוצרים ויצירות ספרותיות עם ערכי המורשת ההיסטוריים והתרבותיים בתל אביב ברחוב ביאליק בצורה חווייתית ומושכת לציבור הרחב.

תהליך העבודה: התלמידים יבצעו עבודת חקר קבוצתית על יוצרים ויצירות, יראיינו מומחים ועדים ויצרו קטעי מידע בעזרת טכנולוגיה ניידת. הלמידה מבוססת על עיון תרבותי עמוק בטקסטים ספרותיים והיסטוריים שיילמדו בין היתר בעזרת מתודות כתיבה של "Bard College" ניו יורק וסדנאות פואטרי סלאם. יושם דגש על הממד הרגשי-חווייתי והערכי תוך מתן דגש לרלוונטיות לעולמו של התלמיד. לתהליך שותפים תלמידי בית ספר און לחינוך מיוחד, התורמים תכנים מונגשים לאנשים עם צרכים מיוחדים, באינטראקציה עם תלמידי שבח, בהתבסס על סיורים משותפים, שיחות וידאו, קשר שוטף במדיה חברתית ולוח משימות שיתופי.
התלמידים לומדים את יצירות  של: חיים נחמן ביאליק, טשרניחובסקי, שלונסקי, אלתרמן, נחום גוטמן, שי עגנון, לאה גולדברג, רחל ועוד. הם ילמדו בין היתר על יצירותיו של האמן ראובן רובין. בתחום ההיסטוריה, יכירו את האירועים ההיסטוריים הייחודיים שעיצבו את תולדות היישוב.

התוצר10 תחנות מידע רבודות ומונגשות לאוכלוסיות מיוחדות באמצעות שפת סימנים והנגשה קוגנטיבית, זמינות לציבור באמצעות סריקת QR קוד שיוצמד למבנים השונים ברחוב, ובאמצעות פלייר, שיחולק חינם בבית העיר, בבית ביאליק ובבית רובין.

ציטוט מהספר "ביאליק הרחוב" מאת שולה וידריך – חוקרת תל אביב, המלווה את המיזם:
"תל אביב היתה ועודנה מוקד לחיים התרבותיים בארץ בכל תחומי היצירה והאמנות ורחוב ביאליק הוא הביטוי המובהק לכך. בפיסת עיר קטנה זו ניתן לגלות ריכוז מופלא לפועלם של אישים אשר נטלו חלק מרכזי בעיצוב התרבות הישראלית".

לפדלט המיזם לחצו כאן

 

 


Unlimited class 360
הרב תחומי עמל שבח מופת תל אביב 2018-2019
שם המורה: תומר קרודו
שכבת גיל: ז'
תחום דעת: לשון עברית/יזמות
צורך מניע: משמעות הפרט בעבור החברה והחברה בעבור הפרט
– כיצד ניתן לאפשר לתלמידים שנעדרים מבית הספר להיות שותפים בשיעורים בזמן אמת תוך מתן חוויה מלאה של שיעור?

הפרויקט הוא תולדה של שילוב בין קורס יזמות למען תיקון עולם ולבין שעורי לשון המלמדים לפתח חשיבה באמצעות שאילת שאלות על המציאות ופיתוח אחריות חברתית, כתוצאה משילוב זה, תלמידי הכיתה הגיעו אל הרעיון לחבר בין תלמידים שנעדרים מבית הספר לבין הכיתה שאותה הם עזבו, באמצעות מוצר טכנולוגי שאותו אנחנו מפתחים. המוצר הוא שילוב של משקפיVR ומצלמת -live360, השילוב בין שתי הטכנולוגית מאפשר לדמות בזמן אמת את התנהלות הכיתה עבור התלמידים שלא נמצאים, ובכך לענות על שתי הבעיות המרכזיות שמתאפיינות בקרב תלמידים שנעדרים מבית הספר עקב מחלה או סיבות אחרות: בדידות חברתית ופער לימודי שפעמים רבות מתקשים התלמידים להשלים במרוצת הזמן.
תהליך העבודה על פרויקט זה דורש מן התלמידים לבצע משימות כתיבה רבות כגון: One pager, בניית שאלונים/סקרים עבור קהלים רלוונטיים ותוכניות עבודה המשתלבות עם התוכן הטכנולוגי שהם לומדים. הדגש בפרויקט זה אינו רק בצד הטכנולוגי (שלו חשיבות רבה), והוא גם מקנה מיומנות כגון כתיבה, אפיון וחקירה. התלמידים נדרשים לבצע את כלל המשימות ותפקיד המורה הוא להכווין בלבד ולא לכתוב עבורם את המסמכים הרשמיים, מתוך האמונה שהתלמיד חייב לדעת להסביר מהו הפרויקט והדרך היחידה להגיע להבנה זו היא לקיחת אחריות מוחלטת של התלמידים על כלל החומרים שאותם הם מגישים.
תוצר ביניים: בניית וניתוח שאלונים של קהל היעד, הפקת סרטון תדמית, מפגש עם אנשי רפואה וטכנולוגיה, השתתפות בתחרויות, בניית MVP.
תוצר סופי: פיתוח המוצר: שילוב של משקפיVR ומצלמת -live 360והפעלתו בבית ספר
חוויות מורים/תלמידים: התלמידים הפגינו התלהבות רבה וכישורים שלא פעם גרמו לנו המבוגרים להבין שהרף שאנחנו מציבים בפניהם הוא רק קצה המחשבה שלנו ולא שלהם. התלמידים הפגינו בגרות ואחריות הן באופי קבלת החלטות והן בניהול משברים, וכפועל יצוא מכך הם העניקו לנו השראה ומוטיבציה ללמוד עוד ולהרחיב את הפרויקט מעבר לציפיות שלנו.
מיזם זה זכה במקום שני ארצי באליפות הסטארט-קאפ של משרד החינוך!
נ.ב התלמידים הם שותפים מלאים גם לכתיבה של כרטיסיה זו.


מתקן חיסכון במים
מח"ט עמל רעות שנה"ל תשע"ט 2018-2019
כיתה: יא' 2, המורים המלווים: אבראהים אבו חמיד, סלימאן אבו עליון, רחלי אברהם ושמעון לייבמן

 

רקע: ישראל מתייבשת! מקורות המים במדינת ישראל נמצאים בגרעון מתמיד, שהולך וגובר עם הזמן. הסיבות לכך רבות ומגוונות: הן נעוצות בכמות הגשמים, גידול אוכלוסייה, צרכים חקלאיים, צריכה לא מבוקרת בתעשייה ובבתים ועוד. לצד הפתרונות הממשלתיים, תלמידי מח"ט רעות מעוניינים לתרום את חלקם במניעת בזבוז מים .

תמצית הפרויקט: במסגרת שיעורי המכניקה ההנדסית (פניאומטיקה) והסרטוט הטכני בשפת הסולידוורקס  ובשיתוף פעולה עם מגמת המסגרות, התלמידים הגו  רעיון  למניעת בזבוז מים בשימוש הביתי . יצירת מתקן מיועד לשימוש בכיורים הביתיים. המתקן יופעל רגלית על ידי לחיצת דוושה  תוך שהוא מנתק את זרימת המים בזמן שאין בה צורך, למשל בזמן צחצוח שיניים,  גילוח, שטיפת כלים באופן ידני.

שאלות מנחות:  מהם מקורות המים במדינה?, האם קיים מחסור במים בישראל? ומהן הסיבות למחסור במים? איך ניתן לחסוך במים ע"י שימוש באמצעים טכנולוגיים פשוטים?

תוצר סופי: מתקן אשר מורכב משסתום הידראולי המחובר לדוושה עם קפיץ שגורם להפסקת זרם המים על ידי שחרור הדוושה , הדוושה מורכבת בצד התחתון של הארון.

בתמונה: הדגמת מתקן חיסכון במים


עיתון בית ספר בשפה האנגלית
מח"ט עמל רעות שנה"ל תשע"ט 2018-2019
כיתה: יב, תחום דעת: אנגלית, המורים המלווים: מיכל ולאה

במסגרת שיעורי אנגלית  למדו וחקרו מהו עיתון, ההיסטוריה וההתפתחות של העיתון, סוגי עיתונים  ומבנה העיתון המודרני.  התלמידים למדו אודות האופן בו ניתן להציג סוגים שונים של מידע (מידע מודפס- סטאטי, מידע באינטרנט- דינאמי), סוגי תכנים בעיתון (אינפורמטיבי, חברתי, פרשנות אישית וכד'), הפעלת שיקול דעת, משמעות, גופנים, עומס חזותי, תפקידים בצוות העיתון (עורך, כתב, צלם וכדומה) נגישות באינטרנט, זכויות יוצרים, יקבעו תכנים לעיתון: תכנים אינפורמטיביים, חברתיים וכדומה.התלמידים כתבו כתבות קצרות על רגעים מתוך חייהם בבית הספר או בחייהם האישים.שאלות מהותיות שנידונו: 1. מהי חשיבות העיתון הבית ספרי ככלי ליצירת תקשורת ולהעברת מסרים חברתיים בקרב התלמידים והמורים? 2. מהן הדרכים השונות לייצוג מידע? 3. מהו חוק זכויות היוצרים?4. מהם העקרונות המנחים לבחירת תכני העיתון? 5. למה בחרת לכתוב על…….? 6. מה למדת על עצמך בתהליך?
התוצרים: עיתון  מודפס באנגלית פרי עטם של התלמידים .


טורבינות רוח כאמצעי לייצור חשמל
מח"ט עמל רעות 2018-2019
כיתות : י1, י2 , מורים מלווים : רפי בן זקרי, מוחמד אבו יונס , אברהים אבו חמיד

בימי הביניים לאחר מסעות הצלב נבנו באירופה טחנות רוח אשר מנצלות את האנרגיה שמייצרת הרוח לשימושיו וצרכיו של האדם למשל: טחינת דגנים לקמח, שאיבת מים לחקלאות ודישה ועוד. בעת המודרנית, בחיפושיו של האדם אחר מקורות אנרגיה זולים, זמינים ושאינם מזהמים נבנו טורבינות הרוח לייצור חשמל. טורבינות הרוח פועלות על עיקרון דומה לזה של טחנות הרוח.
בישראל קיימות חוות טורבינות כאלה בגולן, ברמת סירין בגליל התחתון ועל הרי הגלבוע.
התלמידים בשיעורי הפיזיקה בשיתוף פעולה עם מגמת המכונאות ומגמת המסגרות למדו וחקרו נושא "ניצול אנרגיית הרוח" משך ההיסטוריה ועד לרעיון בניית טורבינות רוח להפקת חשמל בעת המודרנית .
תוצר- התלמידים יבנו דגם של טורבינת רוח ליצור חשמל.
שאלות מנחות: כיצד מנצלים את כוחות הטבע?
מהי טורבינה?
איך מייצרים חשמל ללא זיהום אוויר ושמירה על איכות הסביבה?


שפת הברייל כתרומה לעיוורים לצרכיהם היומיומיים
מח"ט עמל רעות 2018-2019
כיתה : ט, המורים המלווים : כנרת ושמעון

אוכלוסיית העיוורים בארץ נתקלת בקושי במימוש יומיומי של צרכים בסיסיים, כמו : בחירת מוצרי צרכנות (ביגוד, מזון וכו') – ומתקשה בהתמצאות במוסדות נותני שירות, כמו – בנקים, קופות חולים, ביה"ס, עיריות ועוד..במסגרת שיעורי העברית והמכניקה ההנדסית  התלמידים ילמדו על צורכיהם של העיוורים  והקשיים שלהם בחיים היומיומיים וינסו למצוא פתרונות פשוטים וישימים להקל עליהם שאלות מנחות :1. מהם הצרכים השכיחים ביותר, בקרב האוכלוסייה הנ"ל, במהלך השגרה היומיומית שלהם? 2. מהי שפת הברייל ? ומהי חשיבותה? 3. כיצד ניתן להקל על האוכלוסייה הנ"ל- באופן פשוט, הנלמד בקלות על- ידם, ומשרת את צרכיהם בגילאים השונים?
תיאור התוצרים:הכנת שילוט בשפת הברייל בשפות עברית וערבית- למטרת איתור נתונים להקלה בהתמצאות לפי צרכיהם. השילוט נעשה ע"י מדפסת תלת מימד .

 

 


כיצד משפיע השימוש במשחקי מולטימדיה על בני נוער בגיל חטיבת ביניים?
הרב תחומי עמל אלוג'דאן כסרא-סמיע 2018-2019
כיתות יעד: ט, תחום דעת- אנגלית
שמות המורים : ניווין עבדאללה, ופאא חיר ורנא זידאן

משחקי וידאו הפכו בעשרים שנה האחרונות לחלק בלתי נפרד מחיי בני הנוער. בעבר הלא רחוק המשחקים נמצאו בבית המשפחה, בסלון ולאחר מכן על המחשב האישי, והיום הולכים המשחקים עם בני הנוער לכל מקום באמצעות הפלאפון. הנגישות העצימה את התופעה של השימוש במשחקי מולטימדיה בפלאפון= משחקי מחשב= משחקי הוידאו. במהלך הפרויקט הועבר סקר לכל תלמידי החטיבה זאת על מנת לאמוד את גודל התופעה, כמה שעות ביממה מבלים  התלמידים מול משחקים מסוג זה. במהלך הסקר נבדקו היבטים שליליים וחיוביים של התופעה. הכיתה חולקה לצוותי עבודה, כל צוות חקר את השפעתם של משחקים אלה על תחומים ספציפיים בקרב המתבגרים.

בתום הפרויקט יציגו כל הצוותים בפני הכיתה את הממצאים בבמת דיון כיתתית שבה יעלו את הטיעונים שלהם בקשר למשחקי הוידאו. באופן זה ניתן להעלות למודעות התלמידים את האופן והמידה שמשחקים אלו משפיעים עליהם מבחינות שונות ואיך לווסת את השימוש בהם ע"מ להשיג את התועלת הרצויה.

 

 


סיוע להתמודדות אסטרונאוטים באמצעות מציאות מדומה
הרב תחומי עמל זינמן דימונה 2018-2019
מובילה: ורד פלמנבאום
נושא : באתגר השנה, נדרשנו לזהות בעיה פיזית או חברתית שיש לבני אדם במהלך שהייה ממושכת בחלל ולמצוא לה פתרון
שאלת המחקר: כיצד ניתן להקל על האסטרונאוטים באמצעות מציאות מדומה?

שהות ממושכת בחלל לצד תנאי השטח לא טבעיים יוצרת לעיתים געגוע עז לסביבה מוכרת. משקפי מציאות מדומה בחלל ידמו לאסטרונאוטים סביבה טבעית לבחירתם. מציאות מדומה היא סימולציה ממוחשבת של סביבה רצויה. באמצעות המשקפיים, האסטרונאוטים יוכלו לבחור באיזו סביבה להימצא בכל רגע נתון. הסביבה המדומה יכולה לדמות סביבה שבאמת קיימת בעולם הממשי- כאשר האסטרונאוטים ירכיבו את משקפי המציאות המדומה יוכלו לראות ולהימצא בסביבה מרגיעה ונעימה. את המשקפיים האסטרונאוטים ירכיבו כאשר הם עושים פעילות גופנית בהליכון או כאשר הם חגורים לכיסא, על מנת שהם ירגישו שהם נמצאים בסביבה מציאותית (עם כבידה). אנו מביאים את כדור הארץ אל החללית. באמצעות שימוש במשקפי מציאות מדומה, יוכלו האסטרונאוטים להימצא על שפת הים או עם האנשים האהובים עליהם. בכך אנו מחזירים את האסטרונאוטים אל הסביבה המוכרת להם ומשפרים את מצבם הנפשי. באמצעות המשקפיים, יוכלו האסטרונאוטים לבחור באיזו סביבה הם רוצים להימצא ולדבר עם משפחותיהם. באמצעות מצלמות 360, יוכלו האסטרונאוטים לדבר בזמן אמת עם המשפחה ולהרגיש שהם באמת נמצאים שם.

התוצר:

  • טיפול מותאם אישית לכל אסטרונאוט, שיכול לבחור את הסביבה המתאימה לו בהתאם למצבו הרגשי וצרכיו
  • קל ליישום (שימוש בטכנולוגיה הקיימת בכדור הארץ)
  • נייד
  • קומפקטי וקל במסה
  • עלות המוצר נמוכה –כ – 100 ₪ עד 5000 ₪
  • פתרון פשוט לטיפול במצב הרגשי של האסטרונאוטים ללא תרופות כימיות

לכל הילדים מגיע להשתעשע !
הרב תחומי עמל זינמן דימונה 2018-2019
מנטורי קבוצת רובואקטיב אתי יצחק ומקסים פופליוחין

נבחרת הרובוטיקה RoboActive #2096 של בית הספר הרב תחומי זינמן מקבוצת עמל, מדימונה. זוכי פרס ה-Engineering Inspiration העולמי על תרומה בקהילה והפצת מדע וטכנולוגיה במסגרת תחרות ה-FRC של ארגון FIRST. הנבחרת מונה 39 תלמידים מכיתות י'-יב' (18 בנות ו-21 בנים). בשבילנו רובוטיקה לא מסתכמת רק בבניית רובוט, קבוצה שמעורבת ויוזמת בקהילה ופועלת למען הפצת מדע וטכנולוגיה ברמה העירונית, הארצית והבינלאומית.  מטרתנו היא לשנות את העולם ולהפוך אותו למקום טוב יותר! כחלק מהפעילות והתרומה שלנו לקהילה אנו מתנדבים בבית ספר לצרכים מיוחדים, בית ספר "צבר", בעיר. במסגרת התנדבותנו בביה"ס צבר, שמנו לב כי גן השעשועים בבית הספר הוא גן שעשועים רגיל ואינו מונגש לילדים בעלי צרכים מיוחדים. בבית הספר יש 10 ילדים (מתוך 55) בכיסא גלגלים שאין באפשרותם ליהנות מהמשחקים בפארק מכיוון שהם אינם מותאמים לצורכיהם. בנוסף לכך, יש הרבה ילדים בעלי צרכים מיוחדים שהמתקנים הקיימים לא מתאימים לצרכים שלהם. הבנו כי אנחנו לא מוכנים לעמוד מנגד וכי אנחנו רוצים לשנות את המצב הקיים.

התהליך: תחילה, חברי הקבוצה שמו לב שגן השעשועים בבית הספר צבר אינו מונגש על אף שעשרה תלמידים מתוך 55 תלמידים בכלל בית הספר, מתניידים בכיסא גלגלים. כתוצאה מכך ילדים אלו לא יכולים להנות כמו כולם במהלך ההפסקות. חזרנו לבית הספר שלנו והחלטנו כי אנחנו לא מוכנים לעמוד מנגד והרגשנו צורך לשנות את המצב. תכננו ביחד עם המהנדסים שלנו נדנדה לכיסא גלגלים. אחרי שנה של ניסיונות להוציא לפועל את היוזמה ואין סוף ביורוקרטיה הבנו שלא נוכל לבנות בעצמנו את הפארק שתכננו בגלל אחריות משפטית ובטיחותית וכי האפשרות היחידה היא רכישת מתקנים מונגשים מאושרים מראש. פתחנו פרויקט למימון המונים באתר giveback לצורך גיוס של 100 אלף שקלים לקנית שתי נדנדות נגישות. נדנדה אחת לכיסא גלגלים ונדנדה שניה לילדי צרכים מיוחדים. צילמנו סרטון וכתבנו את המטרות שלנו.  התחלנו לפרסם את הפרויקט והתרומות החלו לזרום. השמועה התפשטה והגיעה אל שר החינוך לשעבר שי פירון שתרם ואף פרסם את הפרויקט בעמוד הפייסבוק שלו. אך כאשר הגענו לאמצע הדרך, המטרה הייתה נראית רחוקה מתמיד והגענו לפחות ממחצית סכום היעד. לכן התלמידים פתחו עמדות גיוס כספים בבית הספר, הם עברו כיתה כיתה והראו את הסרטון שיצרו לצורך הגיוס. בנוסף,  התלמידים פתחו עמדות גיוס במקומות ציבוריים ברחבי דימונה ובאר שבע. לבסוף, לאחר 44 ימים של שיווק, פרסום והרבה עבודה קשה הצלחנו לגייס 100,000 ₪.
התוצר
: השנה נחנך הפארק המונגש בטקס מרשים ומכובד. יום יום משחקים ילדי בית הספר בגן השעשועים והקשר בין התלמידים שלנו לתלמידים שלהם ממשיך באירועים שונים.


שם הפרויקט: יום בחייו של דייג

עמל חט"ב נופרים טבריה 2018-2019
תחום דעת- גיאוגרפיה וביולוגיה
כיתה: ט5' מורה מלווה: מעין גוטשלק וחיים קרסנו

סיפורם של הדייגים יסופר מנקודת מבט אקולוגית וגיאוגרפית במטרה להעלות בפני התלמידים את הייחודיות של המקום בו חיים ואת התלות של האדם במשאבי הטבע. מפלס המים בכנרת משפיע ישירות על מפלס הפרנסה של הדייגים לצד מפלס מגוון הדגים המצויים באגם. ירידה במי הגשמים יוצרת רצף אירועים ביולוגיים המתרחשים זה אחר זה המשנים את הרכב הצמחייה והדגה. במצבים קריטיים יכנס לתוקפו חוק עזר המונע מהדייגים לדוג דגים ספציפיים מהאגם, או מונע מהם לדוג כלל באזורים מסוימים. הסימביוזה בין הדייגים למפלס האגם קריטית עבור פרנסתם של הדייגים, קריטית עבור משפחות לא מעטות בעיר.

כדי להבין את עומק הבעיה ראיינו התלמידים דייגים בעיר, נפגשו איתם, שהו לצדם יום שלם כדי לחוות את אופייה של העבודה. חקרו אודות השינויים באגם ולמדו להכיר את הדגים הרגישים באגם לחנקות, את התנאים הביוטיים המאפיינים את האגם. הקשר בין הדייגים לתלמידים העמיק בביקורים הדדיים, ובשיחות עומק משותפות. ועדיין לא נאמרה המילה האחרונה.

 

 


"סליחה על השאלה: מה אתה חושב בקשר לנישואים בתוך המשפחה ?"

עמל עהד מצויינות חורה 2018-2019
מורה מלווה: נג'לאא אבו חמאד – מורה לביולוגיה
הכיתות : מגמת ביולוגיה כיתה י'

אחת הבעיות המאפיינות את המגזר הבדואי הינה נישואי קרובים. המודעות בקרב האוכלוסייה בקשר להיקף תופעת המחלות הגנטיות עקב נישואים אלה נמוכה. תלמידי מגמת ביולוגיה ערכו סקר הבודק את תדירות נישואי קרובים בתוך המשפחה במגזר הבדואי, תדירות הופעת מחלות גנטיות  בתוך המשפחה ומיפוי המחלות הגנטיות. בנוסף ראיינו התלמידים רופאים ואחיות בנוגע לעמדתם בנושא זה. באמצעות הסקר חקרו התלמידים את הקשר בין מבחינה ביולוגית ותוך כדי לומדים על תורשת מחלות גנטיות .

יישום לימודי התורשה באמצעות בעיה גנטית המוכרת בקהילה. התלמידים העלו למודעות הקהילה המקומית את סדר הגודל של תופעה הניתנת למיגור באמצעות ידע ומודעות. כדי להגדיל את מידת התפוצה של הידע הוכן סרטון הסברה שיופץ ביוטיוב ובפייסבוק .

 

 


בשביל מה לנו מדינה?
הרב תחומי עמל שבח מופת תל אביב 2018-2019
תחום דעת: תנך ואזרחות
כיתה- ט" מורות: ענת בן יהודה ואורי בת מגן
שאלה מניעה – איזו מדינה אנחנו היינו מקימים?
תוצר סופי: יום שיא – הקמת קואליציה!

במסגרת לימודי תנ"ך נחשפים התלמידים לתקופת חורבן הממלכות והסיבות השונות שהובילו לכך. בלימודי האזרחות התלמידים לומדים וחושבים על מושגי המדינה, הדמוקרטיה והמורכבות של החברה הישראלית. במהלך השנה התלמידים כותבים חיבורים ובהם הם מקשרים את המושגים והעקרונות הנלמדים באזרחות לסיפורים התנכיים השונים.
שלב מרכזי בפרויקט עסק בשאלה – איזו מדינה אנחנו היינו מקימים?
במשימה זו התלמידים התבקשו לבחור וכמובן לכתוב על עקרונות מהותיים עבורם. בהמשך יצרו מפלגות קבוצתיות והתבקשו להסכים על עקרון מרכזי ועל הדרכים שבהם יבטיחו את קיומו.

ביום השיא כל מפלגה תציג את עצמה והתלמידים יתבקשו לבנות קואליציות של שיתופי פעולה והסכמות. בהמשך הקואליציות מתבקשות להכריע בנגע לדילמות חברתיות המוצגות בפניהם.


Wandering למידת חקר דיגיטלית בחווה חקלאית
בית הספר הרב תחומי פתח תקווה ב' 2018-2019

תחום דעת : ביולוגיה והיסטוריה
כיתה : יא', שם המורה : נח אסתר, הילה רוזנטל

 

בתוכנית הלימודים המעשית בביולוגיה על התלמיד לבצע חקר (ביוטופ), בפרויקט זה בחרנו לחקור נושאים הקשורים אל הטבע ואל ה"עבודה בשדה", כדי להחזיר את הקשר של התלמידים אל הטבע. החווה החקלאית היא אי ירוק בתוך סביבה אורבנית, שמאפשרת לנו לערוך ניסויים בסביבה מבוקרת כנדרש בתוכנית הלימודים בביולוגיה. בפרויקט זה התלמידים השתמשו באפליקציית Wandering שהותאמה לצורכיהם כך שהביאה לידי ביטוי את תהליך החקר מצד אחד, והנגישה את תוצרי החקר לכלל הציבור המגיע לחווה החקלאית. הפרויקט הוא אינטרדיספלאנרי חלק מהתלמידים השתמשו באפליקציה כדי לחקור ולהנגיש מידע בהיבט ההיסטורי של החווה החקלאית, כך שתלמידים וכלל הציבור שיגיעו לחווה החקלאית יוכלו לבצע פעילויות באמצעות האפליקציה ולהפוך לחלק מהחקר הביולוגי על ידי פעילות ניטור ופעילויות נוספות , וחלק מהחקר ההיסטורי של המקום .
לקריאת כתבה, לחצו כאן


"תמיד יחכו לך" – מחורבן לבניין
בית הספר הרב תחומי עמל פתח תקווה ב' 2018-2019
צוות מוביל: צוות תנך
תחום הדעת: תנך' כיתה י'

בעקבות הלימוד במגילת רות, וראיית תהליך התקומה של משפחה שכמעט שאבדה מישראל, ובעקבות למידת החקר על חשיבותו של הזיכרון  – החלטנו להנציח את זכרם של אלו שלא זכו להקים לעצמם שם באמצעות יצירת ספר זיכרון לחללי "נצר אחרון".
השאלה המניעה : מהי החשיבות של "הקמת שם" ובאיזו דרך ניתן לשמור זכרון של אדם ושל אירוע אישי או ציבורי.
ידע: חקר של המונחים זכרון אישי ולאומי ויישומם בתנ"ך ובחברה, חשיבות הזכרון ודרכי פעולה לשמירת זיכרון.
מהלך הפעילות:
– חקר בקבוצות על פי שאלות מכוונות בנושא היסטוריה וזיכרון והיחס שבין הזיכרון האישי ללאומי.
– הכנת תכנית פעולה להבניית זכרון אישי/ לאומי.
תוצר ביניים כתיבת קורות חיים של אחת הדמויות של "נצר אחרון" ואיגוד התוצרים לספר.
תוצר סופי – הרצאת TED לקהל הרחב בערב תוצרים.

 


ימים פתוחים ברב תחומי עמל הולץ חיל האוויר – לא מה שחשבתם
הרב תחומי עמל חיל האוויר הולץ 2018-2019
נושא פרויקט: רישום תלמידים חדשים לביה"ס באמצעות שימוש בפלטפורמת וונדרינג
מורים מלווים:  אורית להב, מוטי פרץ וערן בן דור
כיתות : ט,י

תיאור הפרויקט: התלמידים הנבחרים לקחו חלק בהליך החשיפה והרישום לבית הספר. התלמידים נרתמו למשימה מתוך מקום של חיבור לבית הספר, אספו חומרים, תכננו פעילויות ואחר כך למדו להכניס אותם למערכת הוונדרינג. התלמידים יצרו מסלול דינאמי בתוך בית הספר שכלל עשר תחנות משמעותיות וייחודיות בבית הספר. התחנות סומנו על גבי מפת גוגל של בית הספר. המסלול הדינאמי אפשר לתלמיד החדש והוריו לבחור את התחנות אותן יעברו עד נק' הרישום. התלמידים בחרו להעביר את "רוח הולץ" בצורה אקטיבית וחדשנית תוך השתתפותם הפעילה של באי בה"ס.

במסגרת פרויקטים של יזמות וחדשנות הצטרף הרב תחומי עמל הולץ חיל האוויר לפרויקט וונדרינג:  למידה מבוססת מיקום.

מהלך הפרויקט: התלמידים החליטו על מספר תחנות מעניינות בבית הספר לדוגמא: מסוק הדיפנדר, מזלט הסרצ'ר, מרכז המבקרים ועוד. התלמידים החלו בחקר על כלי הטיס השונים והתחנות. הם ראיינו מורים ותיקים מבית הספר ואת אנשי חיל האוויר ובנו את התוכן של התחנות שכלל סרטון הגעה לתחנה, הסבר על התחנה ומישחק או חידה בהקשר זה. לאחר הכנת התכנים הועלה המשחק לפלטפורמת וונדרינג.

תלמידי נבחרת ביה"ס שבנו את המשחק העידו כי נהנו מליווי המבקרים והיה להם קל ומהנה יותר להסביר על ביה"ס.

סיפרה ליזי מכיתה י': "הימים הפתוחים בבית הספר היו מדהימים. הרחבתי את הידע שלי על בית הספר בזכות החקר והאפלקציה ונהניתי מאוד להעביר דרכה את הסיור לתלמידים החדשים." בהמשך מתכננים התלמידים שיפור של הפעילויות בתחנות ופיתוח שדרת המנהיגים 

 לקריאת כתבה, לחצו כאן


חיים באחדות- מכבדים ייחודיות – לילה לבן שכולו חוויות
הרב תחומי עמל חיל האוויר הולץ 2018-2019
קהל יעד – כלל מורי ותלמידי בית הספר
שמות המורים: שרית מלמד, אורית להב, שימי בליתי, מור סולמי, מוטי פרץ

מטרת הפרויקט – יצירת שיתופי פעולה בין צוותים חינוכיים מדיסיפלינות שונות, הנושא המוביל של הלילה הלבן הינו הנושא השנתי של בית הספר" חיים באחדות מכבדים ייחודיות".

דרך העבודה: צוות המורים המוביל קבע את הנושא ומבנה הלילה הלבן על מורכבותו. ייחודיות הלילה הלבן היתה הובלת המורים לפיתוח למידה, הכנת חומרים אחרים, מיוחדים, מתוקשבים ואטרקטיבים, שהובילה את התלמידים ללמידה המתאימה לשנות 2030. צוותי המורים הכינו מראש פעילויות ייחודיות המשלבות תחומי ידע תוך הפגנת המיומנויות הנחוצות.
בסוף הלילה הלבן הוצגו התוצרים של כלל הכיתות המשתתפות, צוות השופטים ניקד את התוצרים ובחר את התוצר הראוי ביותר.

למחרת התחרות כתבה אחת המחנכות: "מודה שהייתי סקפטית שנצליח להחזיק תלמידים ערים ופעילים לאורכו של הלילה?, אבל מודה גם בטעויות לפעמים … היה סוףףףףףף. הילדים היו מהממים, הצוות אין דברים כאלה , המשימות היו משעשעות ומגניבות, העמידה בזמנים היתה מקצועית , ההורים שהיו ועזרו היו כח עזר מצוין בקיצור… מתי עוד פעם ????"

כתב מורה: למדתי להכין משימות מגניבות, בצורה אחרת. מודה שלא חשבתי שאפשר ללמד כך – אבל עובדה!

כתבה יו"ר ועד ההורים: ״ נהניתי מכל רגע ורגע. אין ספק שאירוע מסוג זה חרוט כאירוע המחויב בכל שנה. תודה ענקית לכל צוות המורים, המדריכים ותלמידי מועצת תלמידים, שלקחו חלק פעיל מאוד בערב המוצלח״.

 


צדק חברתי
הרב תחומי עמל חיל האוויר הולץ 2018-2019
תחום דעת – מעורבות חברתית ואזרחות
כיתה ט'
מורים מלווים: ליאור קובץ', סוניה אלפנדרי, ניסים כהן

תיאור הפרויקט: במטרה לאפשר לתלמידים לקשר באופן מעשי בין לימודי המקצוע בכיתה לבין המציאות היומיומית. העיסוק בשאלת צדק חברתי, מובילה דיון מעמיק במגוון סוגיות של שסעים, פערים, סולידאריות בחברה בה אנו חיים, ובירור מקורות הזהות הערכיים המעצבים את תפיסתנו.

הפרויקט נבנה על בסיס תכנית העמקה ייחודית בנושא צדק חברתי, מעורבות ואזרחות פעילה.
1) עבודת חקר בקבוצות של 3-5 תלמידים.
2) סיור חברתי בדרום תל אביב לבחינת תהליכים ומציאות חברתית.
תוצר: בתום הסיור התמקד כל צוות בנושא שבחר והציג את התוכן בדרך מקורית


חקר החלום האישי
בה"ס הרב תחומי עמל כסרא סמיע 2018-2019
מורים מלוים: וגודד פלאח, לימור רבא, ליזה עלון
רפי נסר לדין, געדה פלאח, ענת עמאר
כיתת יעד – ח-ט' תחום דעת: עברית

"התקווה נמצאת בחלומות, בדמיון והמאמץ של אלה המעזים להפוך להפוך חלומות למציאות" . לכל אחד מאתנו יש חלומות, משאלות לב, יעדים ומטרות שאנחנו מתאמצים להשיג אותם. התלמידים ערכו בירור פנימי מעמיק על החלום האישי שלהם (מהו תחום הדעת הייעודי שלהם, למדו וניסחו את המניעים לחלום הייעודי, והיכן היו רוצים להיות בעתיד. במסגרת העבודה על הפרויקט התלמידים והשיח על העתיד לבוא המוטיבציה להגדרת קריירה כייעוד אישי/ חלום התגברה.
לאחר תהליך בירור בנושא החלום האישי ואיסוף מידע אודותיו, הציגו התלמידים את חלומותיהם באמצעות עץ חלומות שייצרו במו ידיהם ובאמצעות פרזנטציה בפני תלמידים אחרים, בפרזנטציה הציגו דמות משמעותית שהשפיעה באופן מהותי על בחירת החלום. השיחה תאפשר לתלמידים ולקהל להעצים את האמונה שחלומות אכן מתגשמים.

 


ההורמון שאחראי על הרגלי השינה שלכם
בי"ס: הרב תחומי עמל רמות באר שבע 2018-2019
תחום דעת-כימיה
שם המורה-דורית פלקוביץ, כיתה-יב הגברה

שאלה מובילה: האם וכיצד קיים הבדל בין תרופות השינה הסינתטיות והטבעיות?
תקציר הפרויקט- במסגרת העבודה התלמידים בקשר בין הכימיה לחיי היום יום החברה והפרט, שכן הכימיה אינה עוסקת בנוסחאות וסימולים אלא קשורה קשר הדוק לחיי היום יום של כולנו. הדיון בין הטבעי לסינתטי עולה לדיון בתחומים רבים בחיינו וכך גם בנושא תרופות שינה. במסגרת העבודה חקרו התלמידים את ההורמון מלטונין השפעתו ויעילותו כתרופת שינה ביחס לאלו המצויות בשוק וכיצד הוא משפיע על אנשים מקבוצות גיל שונות.
תוצר -כתבה עיתונאית


משקפיים לעיוור
בי"ס: הרב תחומי עמל רמות באר שבע 2018-2019

תחום דעת- סייבר/אלקטרוניקה/עיצוב
מורים מובילים- חנן דגן, אלברט לוי, אלעד אור
כיתה- יב

משימתנו היתה ליצור מכשיר המסייע ומקל על אורח חיי הנכים. הקבוצה החליטה ליצור מערכת מתקדמת להתמצאות וניווט לעיוורים. המערכת עושה שימוש ברכיבים זולים ובשרותים קיימים ומאגדת את כולם כדי ליצור מוצר איכותי ושווה לכל כיס, וזה ייחודה ביחס לכל הפתרונות הדומים וקיימים כיום בשוק. המערכת כוללת טלפון נייד, אוזניות וערכת משקפיים הכוללת שלושה רכיבים מזעריים: מצפן אלקטרוני ושני חיישני מרחק. ערכת המשקפיים מתקשרת ומעבירה מידע לטלפון בתקשורת bluetooth. התמצאות: המערכת משדרת מידע (דיבור באוזניה) עפ"י המיקום וכיוון מבטו של העיוור: שמות רחובות, תחנות אוטובוס, חנויות, התמצאות בקניונים וכו'. המידע מתקבל משאילתות מיקום המבוצעות לשרות google maps.
ניווט: המערכת משדרת הנחיות קוליות (באוזניה) לניווט ממקום למקום עפ"י המיקום הנדרש והמיקום (וכיוון מבטו) של העיוור. ההנחיות מתקבלות משרות google maps. המערכת כוללת גם תכונה בטיחותית- מניעת התנגשות בעצמים.
תוצר- מערכת התמצאות וניווט


שיחזור תקשורתי של אירועים היסטוריים
בי"ס: הרב תחומי עמל רמות באר שבע 2018-2019
תחום דעת- מגמת תקשורת+ היסטוריה
שם המורה- ענבל בר זאב, כיתה- יא הגברה

תקציר הפרויקט- הפרויקט נעשה במסגרת הערכה חלופית בתקשורת וחברה, כיתה י"א.
שחזור הישגים היסטוריים של מדינת ישראל באמצעות תמונות וgif (סרטונים קצרים)
נושאים שנלמדו:
החשיבות ההיסטורית של תיעוד אירועים, מקומה של העיתונות והתקשורת בכלל בהפיכת תמונה לאייקון תרבותי, צילומים איקוניים, ייצוגים בתקשורת.
מהלך הפרויקט:
התלמידים בחרו אירועים תרבותיים והיסטוריים חשובים במדינת ישראל, למדו עליהם וערכו פרזנטציה בכיתה. מכלל הצילומים נבחרו כעשרה צילומים לשחזור.
מבין התלמידים נבחרו מפיקים, עורכים, מתאמי הפקה, מלבישות, מאפרים, צלמים, שחקנים ועוד- לכל תלמיד יש תפקיד. התלמידים אספו תלבושות ובעוד כשבוע יצולם הפרויקט.
התערוכה תתקיים על גבי מסכי מחשב, שיריצו סרטוני gif +קאפות עם פריים אחד.
תוצר – סרטון שיחזור של האירוע ההיסטורי.


מגדלים תבלינים בחממה ביתית
בי"ס: הרב תחומי עמל רמות באר שבע 2018-2019
תחום דעת- ביולוגיה/אלקטרוניקה
שם המורה- לאה קרמני, חנן דגן
כיתה- יב- הגברת ביולוגיה+ י' במגמת אלקטרוניקה
שאלה מובילה- כיצד ניתן לגדל צמחי תבלין בחממה ביתית עם מינימום טיפול?

תלמידי ההגברה ביולוגיה נדרשים לעבודת ביוחקר הכוללת תכנון וביצוע ניסויים , במקביל תלמידי האלקטרוניקה נדרשים לתכנון ובניית מוצר טכנולוגי לשירות האדם. תלמידי ההגברה בביולוגיה בכיתה יב' יבצעו סדרת ניסויים ובהם יבחנו השפעת גורמים שונים על נביטה וצמיחה של צמחי תבלין ובושם כגון השפעת טמפ., לחות קרקע, ריכוז פחמן דו חמצני והשפעת צמחי תבלין שכנים כגון רוזמרין המכיל שמן אתרי שעלול לעכב נביטה. המידע יעבור לתלמידי מגמת אלקטרוניקה שיתכננו ויבנו חממה מבוססת חיישנים לשימוש ביתי.
תוצר חממה מבוססת חיישנים – לגידול צמחי תבלין בבית שתמשיך לפעול ותאפשר גידול צמחי התבלין במינימום טיפול גם כאשר בני הבית בנסיעה ארוכה יחסית. הדגמים הראשונים ישמשו את תלמידי ההגברה בביולוגיה לביצוע ניסויי הביוחקר שלהם ולגידול מבוקר של זרעים. בשלב זה יש אנימציית תלת מימד של החממה.


פרויקט וולבכיה
בה"ס: רב תחומי עמל דבוריה, רב תחומי עמל עמק חרוד 2018-2019
הדרכה וליווי: מגי מועלם

פרויקט וולבכיה עוסק בחקר בינלאומי של חיידק הוולבכיה ע"י תלמידי תיכון. במסגרת הפרויקט חוקרים התלמידים, מכל העולם, חרקים באזור מגוריהם. עבור כל חרק מבוצעת סריקה גנטית לבדיקה אם קיים חיידק הוולבכיה בגוף החרק.  תהליך איסוף הידע ועיבודו מבוצע ע"י פרוטוקול זהה ולכן גם מאפשר לבצע איגום הממצאים בין מקומות שונים בעולם אודות החיידק. במסגרת החקר המדעי הצליחו התלמידים לגלות ממצאים מרתקים אודות החרקים באזור מגוריהם מה שמעיד על שינויים אבולוציוניים באזור הנחקר.

מעבר לביולוגיה היה כאן שיתוף פעולה מרתק בין שני בתי ספר שונים. התלמידים הכירו זה את זה באמצעות החקר המשותף, לאחר עבודה משותפת לאורך זמן יצאו יחד לסמינר לימודי במצפה רמון יחד עם בה"ס השלום ממצפה רמון. הסמינר הלימודי כלל – הרצאות אורח, סיור בשמורת שיזף, במו"פ ערבה ותחרות פתרון קופסאות בריחה.

לקריאת כתבה, לחצו כאן
קבוצת הפייסבוק של הוולבכיה


 

תל אביב בסלולר – במסלול הבימה
הרב תחומי עמל שבח מופת תל אביב 2017-2018

שם הפרויקט: Cell Aviv 100 שנות הבימה
תחום דעת רב תחומי: ספרות, תיאטרון, ההיסטוריה של תל אביב
טפר ענת, רפאלה בלס

הצורך? הנגשת מתחם התיאטרון הלאומי הבימה לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, הצפת ההיסטוריה התרבותית הסמויה החל מהקמת הבימה ברוסיה של תחילת המאה  ה-20, הגעתה לישראל, הפיכתה למוקד תרבותי, נקודות ציון במאה שנות פעילותה.

תהליך העבודה: במהלך העבודה על המסלול, שמים התלמידים דגש מיוחד על נושא הנגישות לאנשים בעלי צרכים מיוחדים –  פיזיים וקוגנטיביים כאחד, כולל שימוש בשפת הסימנים.

התוצר10 תחנות מידע רבודות הממחישות את 100 שנות הבימה סביב שעון, זמינות לציבור באמצעות סריקת QR קוד שיוצמד לאלמנטים שונים בתוך המבנה, וכן באמצעות פרוספקט. המיזם נעשה ללא מטרות רווח, כשירות לציבור ותרומה לקהילה ולחברה. מיזם Cell-Aviv" " (תל אביב בסלולרי) במסלול הבימה, מיזם משותף של תלמידי הרב תחומי עמל שבח מופת תל אביב, ותלמידי בית הספר "און" לבעלי מוגבלויות. המיזם מציע מידע לבאי התיאטרון באמצעות סריקה פשוטה של QR קוד, שמוצמד לאלמנטים במבואה. החומרים כוללים סרטונים, טקסטים, ראיונות, תמונות ועוד. המבקר עובר בין התחנות ונחשף באופן עצמאי לרבדים העמוקים של חיי התרבות והתיאטרון בעיר.

 

תהליך העבודה על הפרויקט : במהלך הפרויקט נקבע מסלול, התלמידים נחלקו לצוותים וכל קבוצת תלמידים קיבלה אחריות לבניית תחנה לאורך ציר הזמן שנקבע (לכל עשור נקבעה תחנה). חברי הצוות עבדו במרכז היזמות בשבח מופת, בצעו עבודת חקר פעילה בקבוצות קטנות, הגיעו לארכיון הבימה מדי שבועיים אחר הצהריים, פתחו בהתרגשות את תיקי הארכיון, הקשיבו למנהל הארכיון מר רמי סמו בהתרגשות שחשף את התוכניות, החזרות, מאחורי הקלעים, הסיפורים הקטנים והגדולים.
כך למשל, ראיינו התלמידים את בני צרפתי, סמנכ"ל הבימה,, למדו על המחזה הדיבוק, נחשפו לדרכה של חנה רובינא, שמעו על היווסדה של הבימה, על דרכו של נחום צמח, ואף ניסו את כוחם בסדנת אימפרוביזציה עצמית – שאותה העבירו להם שתי תלמידות תיאטרון משכבת י"ב. שתי קבוצות התלמידים מעמל ומאון, קיימו סיור משותף מאחורי הקלעים בהבימה, ואחרי כן שמרו על קשר באמצעות קבוצת ווטסאפ שנפתחה לעדכונים שוטפים. תרגלו עבודה בכלים דיגטליים שיתופיים כדוגמת קלאסרום של גוגל, דרייב שיתופי, לוח מודעות שיתופי (פדלט), עבודה בכרזה אינטרקאטיבית (טינגלינק), תרגלו מיומנות ראיונות וצוות הפקה באמצעות טכנולוגיה ניידת, רוכשים כלי פרזנטציה לביטוי עצמי, ומיישמים זאת הלאה גם בפרויקטים נוספים במקצועות נוספים.

דברי תלמידים : התלמידים מתרגשים מאד מהאפשרות להשפיע על הקהילה או כדבריהם: 'עכשיו כולם יוכלו לסרוק את ה QR Code ולראות מה שעשינו!' , הפרויקט גרם להם להרגיש אקטיביים, יוזמים ומחדשים – ובמקרה של תלמידי שבח – שרובם צאצאים לעולים מחבר העמים – חיבר אותם להיסטוריה של יהודי רוסיה הציוניים.

 דברי מורים : "למידה במרחבי החיים" – למידה הדוגלת בעיקרון הרב תחומי והלא פורמלי. כל פרויקט סל אביב – תל אביב בסלולאר  על כל מסלוליו – מתחבר לגישה החדשה ישנה, ולפיה למה להצטצמם בגבולות הכיתה אם אפשר ללמוד בעולם ומהעולם. אם שיקספיר אמר – כל העולם הוא במה – הרי שאנחנו אומרים – כל העולם הוא כיתה! בואו נצא החוצה כמה שיותר ונתחבר למעגל העירוני, נציף את הסיפורים הסמויים של המרחב הציבורי ונשאיר את חותמנו על הקירות כתרומה לקהילה.
לפדלט המיזם לחצו כאן


גבירותי ההיסטוריה חוזרת –
על נשים שעשו ועושות היסטוריה

פרויקט PBL צוות היסטוריה
גילי לוי, הדר בוזגלו אורלי בן סימון וחגית אוזן
הדרכה וליווי : רויטל נאמן יהל
תיכון רב תחומי זינמן דימונה  2017

"מסיבת ארוחת הערב" (באנגלית- The Dinner party) הוא שמו של מיצב אמנות גדול שיצרה האמנית הפמיניסטית האמריקאית ג'ודי שיקגו (Judy Chicago) בין השנים 1974- 1979. הפרויקט הפמיניסטי הוצג בשנת 1979 כתערוכה שהייתה למעשה שולחן חגיגי שערוך לארוחת ערב. אל הארוחה "הוזמנו" 39 אורחות כבוד מן ההיסטוריה המערבית, כאשר חלקן דמויות היסטוריות אמתיות וחלקן דמויות מיתולוגיות. המיוחד ב"ארוחה" זו הוא שלכל דמות הוקדשה צלחת מיוחדת שמבטאת אותה (אם זה את אופייה, פועלה ומשמעותה).

אנו, צוות היסטוריה בתיכון הרב תחומי "זינמן" דימונה, קיבלנו השראה מפרויקט זה והחלטנו להעמיק בנושא הנשים מתקופת השואה כחלק מתכנית הלימוד שלנו. לכן בחרנו "להחיות" את סיפורן של הנשים מימי מלחמת העולם השנייה אשר לעיתים קולן לא נשמע וסיפורן לא סופר.

מהלך הפרויקט ותוצריו: בשלב הראשון של התהליך נסענו לסיור במוזיאון יד ושם כאשר כל תלמיד התבקש לבחור אישה שאת סיפורה הוא יחקור. לאחר הסיור, התלמידים התחקו אחר סיפור חייה של הדמות הנשית אותה בחרו, חקרו אודותיה והגישו תוצר ראשוני שמציג את סיפורה של האישה. בשלב השלישי של הפרויקט, כל כיתה התחלקה לקבוצות כאשר כל קבוצה בחרה את אחת מן הנשים הנלמדות והעמיקה בחקר סיפור חייה. בשלב הרביעי, התלמידים יצרו "לוח השראה" שזהו מסמך שמציג את כל הקונוטציות והמושגים שעולים בקרב התלמידים ומתקשרים מבחינתם לדמות הנחקרת. כלומר, "לוח ההשראה" מהווה ייצוג של נקודת המבט הייחודית של התלמידים ותפיסתם את הדמות הנחקרת. לבסוף, התלמידים הכינו תערוכה של צלחות אשר מייצגות את דמויות הנשים וסיפוריהן כפי שהתלמידים תופסים אותן.

ביום השואה שיחול השנה בתאריך 24.4.17 התלמידים יקיימו תערוכה אשר במרכזה מיצג הצלחות. אל התערוכה יוזמנו תושבי העיר דימונה וביניהם ניצולי שואה המתגוררים בעיר. כל קבוצת תלמידים תציג את הסיפור של האישה אותה בחרה לחקור ולאחר מכן יתקיים שיח בין דורי על עיצוב זיכרון השואה ומשמעותו עבור כל אחד מאתנו.


נשים פורצות דרך- יש דבר כזה ?
פרויקט PBL צוות מורי ניו מדיה ותקשורת
אביחי כהן, מעיין נלסון
הדרכה וליווי : רויטל נאמן יהל
תיכון רב תחומי  עמל ב' פתח תקווה  2017
"אף אחד לא יכול לגרום לך להרגיש נחותה ללא הסכמתך", אלינור רוזוולט

כיצד  ייתכן  שאף שר חינוך בישראל  לא השכיל להטמיע לתוך תונית הלימודים את המקצוע מגדר ומעמד הנשים בישראל ובעולם? מקצוע שיש בו הקצאת סל שעות מוסדר במערכת, מסלולים להכשרת מורים, סילבוס מתוכנן ומסודר שבוחן את כברת הדרך שעשו נשים והשינוי במעמדן של נשים מהמאה ה- 17 ועד היום, המאה ה- 21 במגוון תחומים.

יוזמות כאלה ואחרות שכן נעשו על ידי משרד החינוך היו יוזמות שוליות אשר הועברו בתום ימי הלימוד או במהלך שיעורי חינוך ולא היו כחלק אינטגרלי ממקצועות הלימוד המגוונים הנלמדים בבתי הספר ופותחו במטרה להעמיק את הלמידה בנושא שוויון מגדרי ונשים פורצות דרך מכל מוצא, מfל מדינה ובכל תחום. מדי יום ביומו אנו שומעים על עשייה של נשים מעוררות השראה שכבשו כל יעד וכל פסגה אפשרית. נשים שמפלסות דרך,  בונות,  יוצרות,   יוזמות,  מחדשות ומצטיינות בכל תחום שהוא. אין שום התייחסות לכברת הדרך שעשו נשים , למעשים שחוללו לשינוי העמדות והתפיסות שכבר נעשו והתרחשו ועוד עתידיים להתרחש בישראל ובעולם . עד מתי נשים יעמדו מנגד ויתלוננו , ויזעקו ויתפללו לשינוי מבלי שאף שר חינוך יקצה תוכנית לימודים שכל כולה על טהרת הפמיניזם , מעמד האישה , זכויות הנשים ואפלייה על רקע מגדרי.

אנו כאנשי חינוך החלטנו לעשות מעשה, במגמת הניו מדיה בבית הספר הרב תחומי עמל ב' בו לומדים ומתחנכים תלמידי ותלמידות שהם דור ההנהגה  המוביל של מדינת ישראל את כל הנושא של התנועה הפמניסטית  מאז והיום היום , זכויות נשים , מודלים מעוררים השראה של נשים שפרצו את תקרת הזכוכית בכל מיני היבטים ומובנים החל במדע, ספורט, פוליטיקה , תרבות ,צבא ועוד.

כשקיבלנו את המנדט ממנהלת בית הספר, הגב' סיגל רוזן , לאפשר למידה משמעותית בכיתות שאנו מלמדים לבחינות הבגרות , החלטנו להרחיב את היריעה של הנלמד בכיתה ולא רק להתבסס על הסילבוס לבגרות, בכדי ליצור את הלמידה המשמעותית שמדברים עליה רבות היה לנו ברור שהנושא הנלמד חייב להיות נושא אותנטי הרלוונטית לחייהם של התלמידים . הבחירה בסוגיית מעמד האישה נבעה מהעליהום התקשורתי שנעשה בתחילת השנה סביב כל נושא סוגיות הדרת נשים בצה"ל, פליטות פה של מפקדי צבא לשעבר (גנרלים) שנשים לא יכולות לחלוק טנק עם גברים ובטח לבטח שלא לצאת למלחמה וכי מקומן במטבח. קיבלנו החלטה אמיצה שאנו מעצבים את תכנית הלמידה שלנו במידה ידנו על פי נטיות ליבנו בכדי לאפשר לתלמידים ולתלמידות שלנו ללמוד מהי אותה כברת דרך שעשו נשים במאות האחרונות מה היה מעמדן אז ומהו השינוי שעוד יתרחש במעמדן בעתיד והכל תלוי בהן. ההחלטה לגבי תמונת העתיד של נשים בחברה הישראלית ובחברה העולמית היא אך ורק נגזרת של החלום שלהן, התשוקה שלהן, החזון שלהם ובכדי לעודד אותן לצייר את תמונת העתיד שלהן אנו , צוות המורים  במגמת ניו – מדיה אפשרנו להן זאת על ידי מתן כלים וסל מיומנויות שייסעו להן  בעתיד.

ליחידת הלימוד אותה בנינו לשם כך קראנו: נשים פוצרת דרך, ודרך ההוראה למידה והערכה בו נעשתה על עקרונות הלמידה מבוססת פרויקטים (PBL- Project Base Learning ) . היה לנו ברור כבר מתחילת הדרך שדרך ההוראה , למידה והערכה לא תתבצע בדרך המסורתית של הוראה פרונטלית ומבחנים וכפי שאנו מדברים על נשים פורצות דרך כך גם ההוראה תהיה פרוצת דרך. רצינו שאת החומר התלמידים יאתרו בכוחות עצמם שהידע בפרויקט לא היה המטר אלא רק האמצעי להשגת תוצר סופי , תוצר שיש ביכולתו לגרום לתלמידים לקום ולעשות מעשה לשנות הרגלי תודעה ולב לשנות דפוסי חשיבה לפתח כישורים וכשרים בקרב התלמידים שיאמינו בעצמם וביכולתם לחולל שינוי אמיתי בחברה . בדרך הוראה של למידה מבוססת פרויקטים ישנו חקר אותנטי של התלמידים, המורה אינו מקור הידע בכיתה התלמידים הם המומחים והם מתבקשים לאתר ולגלות ידע חדש ממקורות מידע  מגוונים. המורה הוא המנטור שמדריך , מסייע , פותר בעיות (אם יש) ועמית ללמידה . למורה ישנו תפקיד חשוב מאוד כמאפשר לתלמידים שלו לפתח את המיומנויות הנדרשות ממנו להגיע לתוצאה , המורה מסייע לתלמידים ללמוד איך ללמוד ? אך אינו מלמד אותם את החומר.

הפרויקט התקיים במשך כשלושה חודשים , זמן שדיו לאפשר לתלמידים שלנו לעסוק ביצירת ידע חדש בד בבד עם רכישת מיומנויות עליהם התבסס החקר כמו : עבודת צוות, חיפוש מידע, עיבוד מידע , קריאת מאמרים מדעיים, הכנת מצגות , יכולת פרזנטציה , מתן וקבלת משוב  ושינוי הרגלי תודעה ולב . אנו מאמינים שהזמן הוא משאב קריטי בכדי ליצור עבודה איכותית שמסוגלת ליצור למידה משמעותית.

תלמידי המגמה בשכבת י'א התחלקו לקבוצות עבודה ובחרו להתמקד על פי נטיות ליבן בדמות נשית פורצת דרך במאה ה- 20  בארץ ובעולם שבמעשיה סללה דרך לנשים אחרות להעז ולעשות. התלמידים התבקשו לחקור אודות אותה דמות נשית באמצעות מקורות מידע מגוונים , ללמוד ולהכיר מקרוב אודות חייה ופועלה וכיצד מעשיה שינו את פני ההיסטוריה ואפשרו לנשים רבות אחרות אחריה להעז ולשנות מנהגן. ביקשנו מכל קבוצה להכין פוסטר דיגיטלי אודות אותה דמות נשית ולאחר מכן לעצב מודעה חברתית בהשראתה שיש בו אמירה חברתית המעודדת אקטיביזם חברתי ליציאה לפועלה.

הפרויקט היה חדשני ושונה משני מובנים : הם בתחום הידע אותו קיבלו התלמידים והן מבחינת דרך ההוראה שהייתה שונה ממה שהם לומדים ומוערכים בדרך כלל. התלמידים עמלו על יצירת תוצרי ביניים שבמהלכן קיבלו משוב והערכה לא רק מצוות המורים אלא מעמיתיהם  לקבוצה. במהלך כל הפרויקט התקיים דיאלוג פורה ומכבד בין המורים לתלמידים דבר שאפשר לתלמידים לשפר את העבודה  שלהם כל אותה עת. התלמיד נמדד לא רק על סך הידע שהפגין ורכש במהלך הפרויקט אלא על עבודת הצוות שלו , עמידה בלוח זמנים, הטיוטות הרבות שהגיש והשיפור שהציג בכל אחד מהם, הרפלקציה שכתב וכמובן התוצר הסופי והצגתו בפני קהל .

דרך הוראה זו אפשרה לנו המורים ולתלמידים לגלות את החוזקות שיש בכל תלמיד ותלמיד. הדבר אפשר להם להאמין בעצמם, להבין מהם החולשות שלהם שהם צריכים להעמיק ולשפר וכמו כן בהמה הם טובים . אפשרנו  מתן ביטוי לסוגי אינטליגנציות  שונות במהלך הפרויקט בניגוד להוראה פרונטלית ומבחן מסכם שבודק אינטליגנציה קוגניטיבית בלבד.

אם הלמידה המסורתית היתה כזו שהתלמידים קיבלו את החומר מן המוכן במסגרת פרויקט זה לא היו לנו ספרים מהם שאבו התלמידים את הידע אלא התבקשו לגזור אותו משפע אדיר של אתרי אינטרנט, מאמרים , אתרים וכתבות שנמצאים ברשת. היה עליהם לחפש את המידע הרלוונטי ולעבד אותו לידי תוצר משמעותי .


דילמות מוסריות בסיפורי בראשית

פרויקט PBL צוות מורי תנ"ך
חנה נעימי, נועם סמית, נתנאל מדהלה
הדרכה וליווי : רויטל נאמן יהל
תיכון רב תחומי  יגאל אלון רמלה  2017

פרשת אליאור עזריה, הולילנד, שירת נשים בצה"ל, מפולת שלגים בנפאל ועוד…. כל אלה היו סוגיות שכיכבו בשיח שהתקיים במסגרת  שולחנות עגולים שהיה תוצר הסופי בפרויקט חקר בתנ"ך לתלמידי שכבת י'ב בתיכון רב תחומי יגאל אלון  ברמלה. השיח סביב שולחנות עגולים היה שיאו של תהליך החקר אותו ביצעו תלמידי שכבת י'ב במסגרת    30%  הערכה חלופית. צוות תנך כולו היה מגויס לבניית פרויקטPBL  שיאפשר לתלמידים  מלבד הלמידה המסורתית לראות את היופי בסיפורי בראשית ועוד יותר מזה לחבר את והתובנות הנלמדות מהסיפורים  למציאות של ימינו ולחיי היום יום.

תהליך בניית הפרויקט כלל למידה פרונטאלית של סיפורי בראשית בד בבד עם עיסוק בשאלות קיומיות ודילמות מוסריות העולות מתוך הסיפורים : האחריות על האחר בסיפור קין והבל, מהות האדם בסיפור הבריאה , הרצון לנצח את אלוהים בסיפור מגדל בבל , חופש הבחירה וההתבגרות בסיפור האכילה מעץ הדעת. התלמידים התבקשו לבחור סיפור בראשית ודילמה מוסרית העולה ממנו. לאחר מכן העמיקו ולמדופרשנויות שונות  ומאמרים שנכתבו עליו מהיבטים שונים. השלב הבא היה מציאת סוגיה אקטואלית שיש בה דילמה מוסרית המתקשרת לדילמה המוסרית שהועלתה  מסיפורי המקראי.

התוצר הסופי עליו החליט צוות תנך היה שולחנות עגולים.  המטרה הייתה לאפשר שיח פלורליסטי  שבו לוקחים חלק תלמידים משכבות שונות ומנחים אותו תלמידי שכבת י'ב תוך כדי שימוש בדפי הנחייה שאותם הם יצרו לאור תהליך החקר שהתקיים. השיקול לבחירת תוצר הסופי זה היה מתוך הרצון של הצוות לאפשר לתלמידים לעשות צעד אחד קדימה של הידע אותו רכשו  בתהליך החקר ולתרגם אותו לעשייה פרואקטיבית. התלמידים רכשו מיומנות של פיתוח עמדה אישית בנוגע לסוגיות אקטואליות , חשיבה מנקודות מבט שונות ויכולת הנחייה של דיון סביב  שולחן עגול.

התאריך שנבחר  לקיום אירוע השיא של השולחנות עגולים  –  יום ירושלים 24/5/2017. הבחירה ביום זה לא היתה אקראית אלא מתוך חשיבה לצקת תוכן ליום החגיגי של עיר בירתנו- להעביר את המסר שירושלים היא סמל ומקור  לדעת , תורה ומוסר.

ספריית בית הספר נבחרה  לאכסנייה של האירוע . ביום האירוע ההתרגשות היתה בשיאה הן בקרב התלמידים המנחים , תלמידי שכבת י'ב והן בקרב תלמידי שכבת י'. שירי ירושלים נוגנו ברקע ואפשרו יצירת אווירה נעימה ומאפשרת ,   כסאות סודרו במעגל  סביב  שולחנות עם מפות לבנות ועליהם  הוצבו שלטים עם מספר השולחן,   נושא הדיון,  וכרטיסיות עם דפי ההנחיה שיצרו התלמידים. מעגלי השיח התקיימו  בשלושה סבבים

הייתה הקפדה  כי בכל שולחן לא יעלה מספר המשתתפים על 5-6 בכדי לאפשר שיח פורה ומעמיק  המאפשר לכל משתתף  להביע את דעתן .  השולחנות העלו סוגיות שונות ביניהם : האם להיות עד מדינה ? האם לבנות את בית המקדש ? האם באמצע מפולת שלגים להציל את החבר שלי או לדאוג לעצמי ? האם יש לנו אחריות על העוני בישראל ? האם חינוך ביתי הוא לגיטימי  למרות שאינו חוקי ? מה יותר חשוב – חוקי הדת או האהבה ?

האווירה הייתה נעימה וכיפית, קולות של צחוק וצהלה יצאו מהשולחנות , התלמידים היו רתומים לפעילות המיוחדת  והתובנות מכל סבב הועלו בכתב והנימוקים היו יצירתיים ומעניינים. בסיומם של שלושת הסבבים התלמידים היו מלאי סיפוק ותחושת גאווה ומסוגלות מהדיון הפורה שהתקיים בשולחנות אותם הם הנחו.

ליאב- תלמיד שהנחה שולחן  עגול מספר :

"בלמידה רגילה יש לנו את המורה האקטיבי ואת התלמיד הפסיבי ופה התפקיד  שלי כמנחה היה רק לכוון את הדיון ולא הייתי יותר  אקטיבי מהם. היו להם דעות עצמאיות והם כיוונו את הדיון לא פחות ממני. בכיתה בדרך כלל השיעור מאוד מתוכנן  , ויש לנו משימות מאוד מוגדרות ויעדים מתוכננים. אנו  יודעים מהי נקודת ההתחלה והסוף. פה בדיון זה היה שונה. הדיון הוביל אותי למקום לא מתכונן שלא צפיתי אותו ולקח אותי לכיווני מחשבה שאפילו אני לא חשבתי עליהם.

אני חקרתי יחד עם חבריי לקבוצה את סיפור מגדל בבל– שבו דנו על הרעיון שבני אדם יעלו לדרגת אל והאם באמת יש בעיה מוסרית עם הרעיון הזה ? כחלק מהעבודה כתבתי מאמר שהתבסס בעיקר על המיתולוגיה היוונית והציג את הרעיון התרבותי של אלים שהם בעצם בני אדם ואיך הכוח הזה של להחליט בטבע ובדיני נפשות  הוא הרבה יותר מסובך ממה שנפש אנושית יכולה לשאת. הדילמה האקטואלית שלנו בדיון השולחן הייתה: למי יש את הסמכות לקבוע לנו ?

בתחילת הדיון  העמדנו את סמכות האדם מול סמכות האל וההתנגשויות שזה העמיד לאורך ההיסטוריה האנושית . לקראת תום הדיון הראנו דרך שלישית שהיא סמכות הטבע לפיה אנו מודעים לזה שהחלטות שלנו אינן נוגעות רק לאדם אלא לכל הטבע ולכל הבריאה".

בתום שלושת הסבבים  של השולחנות העגולים קיימנו רפלקציה בהשתתפות המנחים , תלמידי שכבת י'ב  . התלמידים שיתפו בחוויה המדהימה שהיתה להם להיות במקום של המנחה , להיות שותפים פעילים לתהליך הלמידה ולתרום לו. כמו כן הודגשה חוויה מיוחדת של חיבור התנך לרעיונות שבו לימינו, ולשמוע דעות שונות ומגוונות ביחס לנושאים השונים.  זוהי היתה חוויה שהם מעולם לא נדרשו לה בבית הספר. ההובלה שלהם והאחריות הגדולה שניתנה להם העצימה אותם מאוד ונטעה בהם את האמונה שהם מספיק בוגרים ויכולים להצליח בכל דבר.

מלבד תחושת המסוגלות  התלמידים קיבלו  תובנות לחיים מסיפור התנכי. הידיעה שבכל צומת בחיים נצבת בפניהם  דילמה כזו או אחרת והם נדרשים להכריע בה. העיסוק בדילמות לאור ספר הספרים מהווה מקור השראה במשך אלפי שנים לדורות רבים של אנשים במקומות שונים ברחבי העולם . עכשיו גם ברמלה .


האם הסרטן הוא בלתי נמנע?
פרויקט PBL בביולוגיה חטיבה עליונה
רויטל נאמן יהל
הדרכה וליווי : עדי וינציה
תיכון רב תחומי  ליידי דייויס עמל תל אביב 2016

למידה משמעותית היא מסוג הדברים שאתה שואל את עצמך כמורה מה כבר ניתן לחדש לי ? האם עד כה הלמידה שלי לא היתה משמעותית עבור התלמידים שלי ? כיצד יכול מורה וירטואוז ככל שיהיה להוביל את התלמידים שלו לצאת לחוויה מסוג אחר שתרגש אותם ותגרום להם לחשוב קצת יותר מעבר לחומר הנלמד בכיתה.

מהי הדרך הנכונה והטובה ביותר לעשות את זה ? למעשה אין לנו תשובה אחת . כמי שמחוברים לתכנית הלימודים וחרב הבגרויות מונחת עלינו ועל תלמידינו אין לנו ממש את האפשרות ללכת ולחפש דרכי לימוד אחרות . מרבית המורים נאנחים כל הזמן על חוסר הזמן והספק החומר הגדול ששום אפשרות לפרויקטים עומדת על הפרק.

השינוי חייב להגיע מהמורים בכיתות , מורה מנוסה מבין ש"אין לי זמן" זה שאלה של סדר עדיפויות , מה אנו רוצים להעניק לתלמידים שלנו ? ידע ותו לא ? או שמא נרצה להקנות לתלמידים שלנו מיומנויות , עולם של ערכים, הרגלי תודעה ולב ? לכל הדברים הללו צריך מורה אמיץ, כזה שלא מפחד משינוי , כזה ששגרת הלימודים לא עושה לא טוב, מורה שיש לו את התשוקה ולא מפחד לומר לתלמידים שלו שאת הידע הם יכולים לקרוא בספרי הלימוד ובשאר מקורות המידע אבל יש לו כל כך הרבה להציע מעבר.

במסגרת  ההטמעה של למידה מבוססת פרויקטים (PBL)   במגמת  הביולוגיה בחטיבה העליונה, השאיפה היה   להוביל את התלמידים לחשוב: כיצד נוכל להשפיע על העולם?

נקודת המוצא שלנו כמורים חייבת להיות כל העת שלידע אין משמעות אם התלמיד בכיתה לא מנסה לעשות תנועה קדימה עם הידע שצבר בכיתה. הרעיון הבסיסי היה ליצור פרויקט שבו אתה מאפשר ללומד לקחת  ידע ולתרגם אותו לעשייה. אנו כמורים יכולים להיות אלו שמעניקים לתלמידים שלנו את היכולת  לתרגם ידע לטיפוח עמדה אישית עשירה. כל הרעיון לייצר שאלות פוריות או בשם אחר שלהם שאלות מניעות למידה . שאלה מניעה  טובה היא כזו  מציגה בפני התלמידים דילמות מהעולם האמיתי. היא מעלה בעיות שבאמת מעניינות אותם ושהם באמת ירצו לעסוק ולחקור אודותיהם. השאלה מניעה אותם לדון, לשאול ולחקור, והיא צריכה לקדם אותם לכיוון תוצר או פתרון משותף. בדרך זו הלומד הופך להיות בעל הכוונה עצמית וכישורי חשיבה מסדר גבוה.

הנושא אותו בחרנו  להטמיע דרך הוראה זו הוא: התא. מתוך תכנית הלימודים לשכבת י'א לבגרות התמקדנו בתת נושא: הבנת מנגנוני בקרה בתא. מאחר וזהו נושא מאוד מופשט ולא קל ללמידה חיפשנו דרך שתאפשר לנו לגרום לתלמידים להבין את הבקרה על מגנונים אלה בצורה מוחשית, ברורה וקרובה לעולם שלהם . הבחירה בחקר סוגי סרטן היתה מאותה נקודת הבנה בסיסית שחלק גדול מסוגי הסרטן נגרמים בשל שיבוש הנגרם באזור מסוים בדנא המוביל ליצירת חלבון פגום אשר חולש על כמה תפקודים בתא ובגוף השלם בין היתר יכול לגרום להתפתחות של סוגי סרטן שונים.

1 עדי ויניצה- מדריכה ומלווה פרויקטים מכון דמוקרטי  2 – רכזת ביולוגיה בתיכון רב תחומי ליידי דייויס עמל תל אביב

השאלה הפוריה  היתה : האם הסרטן הוא בלתי נמנע? והרעיון היה לקחת את העיסוק של הסרטן ממקום פסיבי של בדלנות למקום שאין זו גזירות גורל אלא אפשר וניתן לעשות הרבה כדי למנוע את התפרצותה של המחלה באדם. ההחלטה היתה שהתלמידים יבינו שהאחריות היא בידיים שלהם ועצם העיסוק במחלה תגרום לעלייה במודעות  למחלה בישראל. החשיבה לגבי התוצר הסופי היתה צריכה להיות כזו שתצא מגבולות הכיתה ובית הספר ותפנה לקהילה. התוצר הסופי הנבחר היה  קמפיין למחלת הסרטן במטרה להעלות את המודעות למחלה בישראל הן מבחינת דרכי טיפול קיימות והן מבחינת מניעת התפרצות המחלה. למעשה , החיבור בין השאלה המניעה לתוצר הסופי של הפרויקט היא מניעה את התלמידים. התשוקה של המורה בכיתה הוא הקטר של הפרויקט המניע את מנוע הלמידה בקרב התלמידים בכיתה. החיבור בין השאלה והתוצר הוא לנצח הפרשנות החד פעמית ואישית לשאלה. התשובה שלנו לשאלה היא תמיד אחרת כי אנו אנשים אחרים ולכן ברור היה שכל קבוצה תקח את התוצר למקום אחר ותתן את הפרשנות האישית שלה לבניית הקמפיין  לסוג הסרטן.

ב- 4/2 מצוין יום הסרטן הבינלאומי ברחבי העולם וביום זה תלמידי  מגמת הביולוגיה הציגו  הן בבית הספר לכלל התלמידים ולקהילה את התוצרים של החקר שלהם שכולל פוסטר מדעי של המחלה והקמפיין שבנו להעלאת המודעות למחלה ולשינוי אורח חיים או בדיקה לגילוי מוקדם של המחלה אשר יכולה להציל חיים . התלמידים התחלקו  לצוותים כאשר כל קבוצה  חקרה  סוג סרטן אחר: מוח, ריאות ,כבד, דם שחלות , רחם ועוד. . . החקר כלל  קריאת מאמרים מדעיים, חיפוש מושכל באינטרנט וראיונות עם אנשי מקצוע. כל הפעילות בוצעה בשלבים כאשר הועלה לקבוצת הפייסבוק הסגורה משימה אחת מתוך שלבי העבודה. התלמידים עבדו בצוותים וחיפשו תשובות לשאלות החקר והעלו את התשובות כפוסטים. הפעילות כללה חקר של המחלה שאותו התלמיד מבצע ומציג כמסמך  ובמקביל בניית קמפיין  לציבור הרחב. הליווי לקמפיין נשעה בשיתוף עם איש תקשורת אשר סייע לתלמידים לדעת כיצד בונים קמפיין וכיצד מגדירים מטרות. בכדי לשדרג את התוצר החלטנו לחשוף את התלמידים לשימוש באייפדים לבנית הקמפיין המצולם . התלמידים למדו כיצד לצלם ולערוך סרטים בשימוש באפליקציית באייפדים ולאחר מכן צילמו והסריטו את הקמפיינים שלהם. כל הקמפיינים הועלו לרשת.  במקביל לכל העשייה בכיתה התלמידים קיימו  יום התרמה למען הקהילה בחיבור לעמותת "חיים"– לילדים חולי סרטן בישראל במטרה לגייס  סכום כסף שנתרם למען העמותה. כמו כן התלמידים הרצו לכלל תלמידי השכבה בבית הספר בשבוע הסרטן הבינלאומי את התוצרים של הקמפיין שלהם וספרו על הגילויים האחרונים מהמחקר  שנעשה היום לגבי המחלה אותה חקרו.

ביום הסרטן הבינלאומי חצר בית הספר הפכה ליריד. התלמידים מכרו דברי מאפה ושתייה שכל הכספים נאספו למען עמותת "חיים" למען ילדים חולי סרטן בישראל. בתום יום הלימודים יצאו התלמידים למרכז מסחרי  בסמוך לבית הספר יחד עם התערוכה והמשכו בהפצת המידע לכלל האוכלוסיה והמשך גיוס הכספים למען עמותת חיים. ההתרגשות היתה גדולה וכל התלמידים התגייסו לעמוד ולספר לקהל על התובנות שלהם מהחקר.

בסיומה של העבודה על הפרויקט קיימנו ערב הצגת תוצרים בפני ההורים של כל תלמידי המגמה. היה זה ערב מרגש וחשוב שעבור חלק גדול מאוד היתה זו הפעם הראשונה שההורים היו מעורבים בכל תהליך החקר אותו קיימנו התלמידים. בערב זה קיימנו תערוכה של תוצרי הלמידה והחקר של התלמידים. הוצגו הקמפיינים של התלמידים לסוגי הסרטן השונים. ערב מסכם זה הוא שלב חשוב מאוד בתהליך למידה מבוססת פרויקטים. התלמידים ידעו כבר בתחילה שיתקיים אירוע כזה ולכן ההתייחסות שלהם היתה אחרת, משהו השתנה אצלם כי הם הבינו שהם ישאלו שאלות ויצטרכו לתת מענה והסברים לקהל הרב שיבוא לראות את תוצרי החקר שלהם .

העצמתו של התלמיד ומתן האחריות ללומד בכיתה ומחוצה לה היא זו שגרמה לו לדיסוננס שהוביל אותו לחקר אמיתי על כל שלביו ומאפייניו. הלמידה אצלו הפכה להיות עמוקה טובה ומשמעותית יותר. כמורים , היה לנו חשוב לאפשר לתלמידים לבצע חקר על ידי מתן כלים שאיתם הם פרצו את מסגרת הכיתה ובית הספר  חקרו, גילו וחשבו על דרכי פתרון עצמאיים. האתגר הגדול ביותר בפרויקט מסוג זה הוא היכולת להוביל לשינוי אמיתי אל התלמיד. פרויקט מסוג זה מחזק את הקשר בין המורה לבין התלמידים בכיתה וזה נעשה על ידי קיומו של דיאלוג מתמשך ומעמיק בכל שלבי החקר. המורה מאפשר לתלמיד  בכיתה ביטוי מגוון של יכולותיו מעבר לתחום הדעת אותו הוא מלמד בכיתה. במהלך פרויקט כזה התלמיד לומד להעריך את היכולות שלו, לומד להאמין בעצמו. בסיכום הרפקלציה שכתבו התלמידים עלה באופן בולט ההבנה בקרב התלמידים שיש להם כוח עצום לבנות סדר חברתי  חדש, לקחת אחריות על עצמם ועל החברה בה הם חיים. בדרך הוראה זו ההירתמות של התלמיד ללמידה משפרת לא רק את היותו אדם טוב יותר, אכפתי  ובעל מודעות חברתית גבוהה אלא מקדמת אותו ללמידה טובה יותר בכל תחומי החיים.


What is the Origin of the Names of the Streets  around the School

 8th Grade Pupils Present
בית הספר הניסויי  רב תחומי שבח מופת  עמל
תל אביב 2015

CONTENT

Page Topic
Introduction in English
Introduction in Hebrew
Opening Remarks- Irit Cohen
Touring Streets and Taking Pictures
Photos of the Presentation
Hamasger Street
Bnei  Brak
Hatsfira Street
Shevah Street
Yitzhak Sadeh Street
Harakevet Street
La Guardia Street
Rival Street
Reflection of Classmates

 

PBL Project Description

Teacher: Lerner Elena

The main idea of the project is to investigate the origin of  streets  names surrounding the school “Shevah Mofet”.
The purpose of  the investigation is to draw attention of the pupils to things they see and hear daily but never try to find out what stands behind these names. Another goal is to introduce  the results of the investigation  in front of students of other English groups as well as the parents of the pupils. Most of them are immigrants who never studied in Israeli schools and have poor knowledge of history of the country as well as the  famous names of outstanding representatives of Israeli and Jewish societies who played important roles in history and in the development of  Zionist movement.

The project was suggested to the 8th graders level B. The group of 31 pupils was divided into 9 teams of three or four.  The choice of streets was made in the form of  a lottery.

The first stage was to look for the data about each street  in the Internet and to adapt the found material to the more appropriate level or to translate it from Hebrew into English.  It enriched the pupils’ vocabulary. The first drafts were checked by the teacher.  While checking I tried to point out other directions which were connected to each street under investigation. For example, when we found out that La-Guardia is not only the name of the airport in New York but first of all the name of the mayor of the city of Jewish origin who was re-elected 4 times, we went on describing the street which finished by Park Volfson. The investigation got a new push  to find out what stands after that name.  The same happened in many streets.

While checking  the papers I realized that the pupils are lack of certain grammatical rules. So during the lessons I introduced  the new grammar material –Passive Voice which was not supposed to be taught in the 8th grade. We practiced at the lessons and I asked the pupils to correct their mistakes in their papers. That’s how we got the sentences like:

The street was named after……………..

The house was built at the beginning of the century.

The newspaper was published in Poland . And so on.

The second stage  supposed the pupils to have a walk along their streets and make pictures of the most important buildings. We didn’t succeed much on this stage because the pupils tried to enter the buildings and ask questions about the history of them but the adults who work there could hardly answer  them.

The third stage  included the exchange of the found information between the groups. In class the pupils were sitting in teams and one pupil from each group was asked to move to another group and tell there about all their findings. Then the members of the groups were asked to talk in front of the class and tell them what they have learnt.

While investigating the Shevah street the group decided to talk mainly about our school. And I think it’s quite logical. This is what each pupil of the school has to know and the history of the school  is really interesting. I invited Yakov Mozganof, one of the founders of the school, to the class and he told us how it had all started. He also showed us a lot of pictures  which are related to the  early years of Shevah Mofet. In this pictures there were many teachers who are still working in the school and Yakov told about the role of everyone in creation of our school. I think it was one of the important moments because the respect to these teaches  increased immediately. He also showed a lot of newspaper articles from different years concerning the school as well as book published in Israel where they tell about the school and its role. That showed the pupils the importance and exclusiveness of  Shevah Mofet.

The second important moment was when Yakov told about our graduates, their achievements today and  the role of our school in  their achievements. It gives  better motivation for studying and respect and pride for the school. Next lesson the pupils were supposed to bring compositions where they wrote the main facts learnt from  Mozganov’s lecture. It was the fourth stage of our investigation.

The fifth stage  was a trip around the neighborhood. There were stations at each street. Each  team made a mini –presentation of their street. For about two minutes the pupils spoke about the main facts about the street they  investigated. Each team prepared a game to check the understanding of the presented material. There were groups that didn’t present but made the game in the form True / False or  Do you Believe  or Not which helped the pupil gain necessary information.. The games were creative and involved all the class. There were groups where the parents participated  in the preparation of the games.

The sixth stage was the presentation of the project in front of l the pupils of 8th and 9th  grades. The presentation was preceded by a long and creative work. From all the findings of the investigation each group  made small conversational  situations which made the presentation more interactive and interesting.

 As a teacher I helped the pupils with all the phonetic problems. Again and again the pupils read their parts and were corrected if necessary.  At last everything was learnt by heart and the rehearsals started. During the rehearsals the pupils learnt a lot of secrets about  being on the stage.

The presentation which  was a success was followed by a game –quiz with the help of the computer program Kahoot.  The answers of the  pupils from the audience showed that they listened carefully and understood  all the main findings of our investigation.

דברי פתיחה והקדמה לפרויקט

ילנה לרנר – רב תחומי שבח מופת

לאחר עשרות שנים של הוראת אנגלית בבית ספר הרגשתי שחייב להתרחש שינוי שיגרום ראשית לי להנאה בהוראה ושנית עבור תלמידי  להנעה של למידה. המטרה  שעמדה לנגד עיני איך להפוך את מקצוע האנגלית למעניין עבור תלמידי ? אחת האסטרטגיות השכיחות מנסה לעשות את החומר "רלוונטי" עבור התלמידים. אך מה יכול להיות רלוונטי עבור תלמידי במאה ה- 21 ? במסגרת הטמעה של דרך הוראה מבוססת פרויקטים בבית ספרינו החלטתי ליישם דרך הוראה זו בפרויקט אותו בניתי לעבור תלמידי. בדרך הוראה זו התלמידים לומדים מתוך הקשרים משמעותיים עבורם וכל תהליך הלמידה מונע על ידי מוטיבציה אישית שלהם ובתום הפרויקט הם יוצרים תוצר.

רלוונטיות  זו יכולה להיות מושגת על ידי שימוש באליפקציות שונות ומגוונות, גיוס מרצים מרתקים , חיבור לקהילה ועוד. אך רלוונטיות בעיני היא קודם כל להכיר את הסביבה הבסיסית שבתוכה קיים ופועל בית הספר. על כן , מתוך אמונה שבית ספר אינו רק בניין אלא חלק מהנוף העירוני העוטף אותו יצאו תלמידי ואנוכי לחקור את שמות הרחובות הסובבים את  בית הספר.

השאלה המניעה, אפוא, : "מה מקור שמות הרחובות מסביב לבית הספר? " זאת על מנת לעורר את הסקרנות של התלמידים לדברים שהם רואים ושומעים כל יום אבל אף פעם לא מבינים מה המשמעות של המילים .

יתר על כן מטרה נוספת שעמדה לנגד  עיני היא הרחבת הידע הכללי של התלמידים שמרביתם עולים מחבר העמים, הוריהם לא למדו בבית הספר בישראל ואין להם מספיק ידע על ההיסטוריה של מדינת ישראל והעיר תל אביב כולל שמותה אנשים שקשרו את חייהם לעיר תל אביב. אני רציתי להשלים להם את החסר מבחינת הידע לגבי שמות של אנשים מפורסמים שעשו פעלו ותרמו פה בישראל ובחברה היהודית בחול וסייעו לביסוס התנועה הציונית.

הפרויקט נבנה לתלמידי כיתה ח' המונה 32 תלמידים אשר חולקו לקבוצות. התלמידים התבקשו לערוך חיפוש מושכל במקורות אינטרנטיים שונים שאותם תרגמו לאנגלית . המטרה העיקרית שלי היתה להרחיב את אוצר המילים של התלמידים בשפה האנגלית ובמהלך הטיוטות הרבות שהוגשו לי לקבלת משוב התלמידים הרחיבו עוד ועוד את מעגלי החקר והגיעו למקורות מידע מקוונים ועשירים יותר הן מבחינת הידע ,אוצר המילים באנגלית ודקדוק. התלמידים חקרו שמות של רחובות כמו לה גרדייה, שהיה יהודי  ציוני נלהב ונבחר 4 קדנציות לראש עיר ניו יורק. וולפסון ועוד.  השלב השני התלמידים יצאו לרחובות  לצלם את הבניינים הכי מעניינים או ישנים דברים מיוחדים ברחוב ולראיין אנשים שמתגוררים בבניין.השלב השלישי התלמידים התבקשו לספר האחד לשני על הממצאים ש ל החקר בשנה האנגלית אחד מהרחובות החשובים שנחקרו הוא רחוב שבח , וההיסטוריה של ביתה ספר הקרוי על שם .

לכיתה הוזמן יעקב מוזגנוב שהיה מראשי המורים שהתחילות את השינוי החדש של בית הספר שבח מופת והפכו אותו למעמיק  בלימודי  המדעים , יעקב סיפר את סיפורו האישי כעולה שהיגע לישראל עבד כשומר למרות שהיה מנהלת בית ספר ברוסיה לפיזיקה ומתמטיקה ואט אט התברג בבית הספר והפך למורה נערץ שהוביל את בית הספר למהפך שמשך אליו תלמידים רבים מכל הארץ  שרצו וביקשו ללמוד לימודי מדעים ומתמטיקה  ברמה גבוה. יעקב סיפר על ההישגים של התלמידים בוגרי בית הספר , ואיזו מוטיבציה יש לתלמידים שלנו ללמוד ולהתייחס בכבוד לבית הספר.

בשלב הבא התלמידים התבקשו התלמידים לכתוב חיבור, ההיסטוריה של ביתה ספר שבח מופת.

התוצר הסופי הוא דגם של הרחובות מסביב לבית הספר  שבו התלמידים לומדים את השפה וההיסטוריה של בית הספר ושמות של האנשים מפורסמים ומספרים את זה בבית .

גבולותיו של בית-הספר משתרעים מעבר לקירותיו

העידן הנוכחי מאופיין בשינויים תכופים, בהצבת אתגרים למוח האנושי. למרות התמורות שהתרחשו במציאות חיינו, בתי הספר ממשיכים לפעול כמערכות סגורות, מנותקות ושגרתיות. מכאן צמח הצורך בקידום פדגוגיה אחרת שתיצור  פתח למציאות המשתנה ותאפשר לה  לחלחל גם אל בין כותלי בית הספר.

אחת הדרכים להשיג זאת היא קיומה של למידה משמעותית רחבה ומגוונת. שהעיקרון המנחה בה מתבסס על  הקביעה שתהליכי למידה המערבים אלמנטים חווייתיים, רגשיים, אותנטיים ואקטואליים לעולמו הפנימי של התלמיד מגבירים את תוצרי הלמידה, ההנעה והסיפוק.

בית ספרנו הניסויי "הרב תחומי שבח מופת" מצא  בעקרונות  הלמידה באמצעות פרויקטים (p.b.l  ) כאמצעי לממש את הלמידה המשמעותית מתוך אמונה שעקרונותיה עומדים בקנה אחד עם חזון ביה"ס – פיתוח לומד  בעל מסוגלות להשתלב  בסביבה המשתנה, בעל קול אישי , יוצר ומשפיע.

למידה מבוססת פרויקטים היא גישת הוראה-למידה דינמית, שבה התלמידים עובדים על אתגרים ועל בעיות מ"העולם האמיתי". זו למידה שבמהלכה התלמידים מאותגרים , חוקרים ומתנסים בסביבה שבה יצטרכו לתפקד בעתיד. הפעילות מעשית ומונחית על ידי התלמידים עצמם.

באופן אחר היא  משנה את  תפקידו של המורה, הוא פחות מנהל "מונולוגים" ויותר מנחה, מתווך ומדגים ובמקום להרצות את חומר הלימוד הוא הופך להיות חלק ממעגל הלימוד.

חוברת זאת המהווה תוצר פרויקט  בשפה  האנגלית – חקר של הרחובות המקיפים את ביה"ס  – כיתה ח' . היא  ממחישה הלכה למעשה את  חוויית הלמידה המיוחדת והרלוונטית, שלוותה ברכישת מיומנויות  חקר, ביצוע ראיון, רכישת שפה, למידה מסיפורים, איסוף מידע והצגה בפני קהל. למידה שבמהלכה נפרצו גבולות של מקום וזמן, ובמיוחד הפכה את המורה  ממקור הידע  לחוקרת יחד עם תלמידיה.

תודות למורה לרנר ילנה על היוזמה ופריצת הדרך בצוות האנגלית,  והערכה לרויטל נאמן על הליווי המקצועי וההשראה.

יישר כח!!!

כהו עירית                                                                                 מקס סיון

מנהלת חטיבת הביניים                                                               מנהל בית הספר

Touring Streets and Taking Pictures

Photos of the Presentation

  

Hamasger street

שמות חברי הקבוצה :קוסטוצנקו דשה, סידיקוב ז'ני, שפל אלכסנדרה, חודורקובסקי אקריק, עיוי איה

Hamasger is a famous street in Tel AvivIsrael. Hamasger Street is a reference to the profession of the locksmith. This street parallels to the Ayalon Freeway.

Before the establishment of Tel Aviv, there was a dirty road along the street.

In the mid-19th century  a farm was established by American Protestants and known as "Mount Hope". At this place today we see the building of Shevah Mofet school that became the second high school in the country. Only two big trees on  the territory of the country remind us about the farm.

With the development of the city the look of the street changed. Various factories were established, mostly small workshops and garages. Between the industrial buildings also many nightclubs and restaurants rose with age.

Most of the car building companies are presented in this street.

So if you are planning to buy a car Hamasger street is the address!

Bnei brak

שמות חברי הקבוצה : קופלמן אור, שפושניק מרק, נדצקי מקס

Our school is surrounded  by many small streets. One of them has the name  Brei Brak. It may seem strange that the street was named after the city, but we know that streets are usually name after famous people, places and events. The existence of the street named Brei Brak emphasizes the importance of one of the oldest cities in our country.

Perhaps you don’t know that the name of  Brei Brak city is mentioned in Tanah. That means that is existed in the first Temple and the secondTemple periods. Everybody knows that Bnei Brak city is the largest religious center.
Not by chance the name Brei Brak was given to the street in Tel-Aviv where religious life is concentrated.

In the street there are a lot of synagogues, schools for studying Bible and a lot of religious people live there.

HaTsfira  Street

שמות חברי הקבוצה : סוטניקוב אנג'לה, בגונוב מריה, חיימוביץ מאיה, שלסטוב דניאל 

Most of the pupils and teachers every morning enter the school from
Hatsfira street. Doesn’t the name of the street sound strange?
Let’s try to find the origin of the name.

After the first Zionist Congress in 1862 in Warsaw,Poland, they started publishing the first weekly Hebrew newspaper named Hatsfira.

The editor of the newspaper was Chaim Slominski, a highly educated man. He wrote books, which were translated into German and English.
In 1844 he invented the calculation machine and received an award of 2500 rubles from the Academy. Later he was crowned with the title
“A Learned Citizen”.

The newspaper covered political events but  the main emphases was mane on science.  In 1873 the Polish government started censorship of Hebrew books and the newspaper was closed. In 1875 it was opened again and existed till 1935.

 At that period the editor of the newspaper was Nahum Sokolov, who started working in the newspaper at the age of 14. There is a street named after him in the center of Tel-Aviv.

Shevah  Street

שמות חברי הקבוצה : ללמיאב נטלי, דוידוב ניקול, אליוחין ילנה, בן חיים אריאל

Shevah street is a small street that is mostly famous for the location of Shevah school there. But not always there was a school at this place. In the middle of the 19th century a farm was built by two groups of protestants from Russia and  the USA.  The name of the farm wasMount Hope.

The life on the farm was very hard .  The residents of the farm suffered from malaria and from their Arab neighbors. One day in January 1858,
5 Arabs attacked the farm. They raped and killed some of the residents.
When Clorinda Minor, the founder of the farm, died many members of the farm left and only three families stayed.

In 1946 the decision was made to build a school at that place.  The founder of the school gave the name to the school Shevah after his nephew who was a pilot in the World War II and was killed.

The nearest small street got the same name.

It’s interesting to mention that there are two big trees on the territory of the school that have  survived since the days of  the farm.

Yitzhak Sadeh Street

שמות חברי הקבוצה: פיינרמן יונתן, מנשרוב מקס

The origin of the name of this street is absolutely clear. It was named after one of the most outstanding figures in the history of Israel.
It seems that most of the facts of his biography are known to the citizens of our country, but still there were some interesting findings about him.

Yitzhak Sade was born in 1890 in the place that belonged to Russia, now it is Poland. During the  World War I he fought for the Russian Empire. He even got the medal for bravery.
In 1920 he came to Israel and served in the police in Jerusalem and in 1937 he became the commander of Jewish police.

The facts that he became the founder of the Israeli Defense Forces and the Palmah  are widely known.  He played an important role in theIndependence war in Israel in 1948.

In 1949 Yitzhak Sadeh finished his military career and started writing stories and plays.  Now there is a special prize named after Yitzhak Sadeh for military literature.

Yitzhak Sadeh street is one of the central streets in Southern  Tel-Aviv.

Harakevet

שמות חברי הקבוצה: רוזנפלד אדריאן, איבחייב פיליפ, סימקין דן

The street got this name because the first rail track connecting Tel-Aviv  Jaffa and Jerusalem  stretched at that place. It was as far back as  in 1892.

 The first plans of building the railroad between Jerusalem and Jaffawere    made by Moses Montefiore in 1856. (there is a street in Tel-Aviv named after  him) He was an Italian Jew who donated large sums of money to promote industry, business, economics, education and health among the Jewish community in the place known today asIsrael.

In his desire to built here the railroad he brought  the specialists fromEngland and Germany but his plans failed.

The businessman from Jerusalem Josef  Navon invested money and also raised a big sum of money in France in 1890  and the construction of the track started.

Most of the workers were from France. They worked under very difficult conditions. Many of the workers died of sever diseases.

On September 26, 1892 the railroad started operating. The journey from Jerusalem to Jaffa took 6 hours.

It was ruined many times by Arabs.  During the Arab –Israeli war in 1948 the service was stopped.

Today Harakevet street is a club area for Tel-Aviv youngsters with huge clubs and dance bars such as Dome, Vox and others.

La Guardia street

שמות חברי הקבוצה: מורדוסילוב נסטיה, חנימוב ניקול, פרידקין מיכל, ילדשב שחר, קוסטוצ'נקו דשה

La Guardia Street is the main street of Yad Elyaho neighborhood and crosses its entire length from east to west.
The street takes its beginning from the bridge not far from Shevah Mofet school and stretches till Wollfson Park.

All the buildings in the street were built in 1950s. In the street there is only one multistoried  building that is different from others . The ground floor is occupied by a Maccabi clinic and a department of Hapoalim bank.

Who was this street named after?  The street got its name afterFiorello La Guardia who was born in a prestigious Jewish family in1882 in New York. He was a very energetic and charismatic person that attracted attention of public. So in 1916 he was elected to Congress. He worked as a congressman till 1934. Then he was elected a mayor of New York and stayed in the post until 1945.

He is considered one of the three or four greatest mayors in American history.
Is the memory of this outstanding man kept in his motherland? Yes, we found out that one of the airports in New York city  was named after
Fiorello La Guardia. Originally it was called Curtis airport, after name of one of the pioneers of aviation in the USA. After Fiorello La Guardia died in 1947 the airport was renamed and received its present name.

Let’s return to La Guardia street. The street ends with park which has a rather large area. There are a lot of unique plants and trees. The park is named after Edit Wollfson, a wife of a businessman. They both contributed to the establishment of the park.

Rival street

שמות חברי הקבוצה: ברון רוזלי, צ'שוק דשה, בליאסני דיאנה

Rival  is a small street just behind the school. There is nothing special about the street itself, but as usual behind the name there is an  interesting person. The word RIVAL consists of the initials of Rabi Yitzhak Bar Levinson.

He wasn’t a very famous person but still he was a part of the Jewish history. He was a philosopher and wrote satirical books about Hasidim.
He claimed that the Jews should  learn the languages of the European countries they lived in  and integrate into European political and cultural life of the people of Europe. He also had an impact on the economy of Russia.  His last years  he was confined to bed due to a serious disease but he never stopped writing and learning.
His grandfather Jekuthel Salomon also had an impact on the development of our country. He  was a journalist, editor and a printer.